29 квітня — день Ірини Розсадниці: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні заведено садити головний овоч, який прогодує цілий рік.

У православному світі 29 квітня згадують християнську святу мученицю Ірину і її сестер Агапію і Хіонію. Дата за народним календарем називається день Ірини Розсадниці, інформує Ukr.Media.

Ким була свята Ірина?

Жила Ірина зі своїми сестрами Агапією та Хіонією в IV столітті. Їх батьки сповідували християнську віру, були людьми заможними і впливовими. Коли батько з матір'ю померли, дівчата покинули місто і стали жити на високій горі, проводячи свої дні в постах і молитвах.

Одного разу солдати імператорської армії виявили їх притулок і силоміць притягли сестер до жорстокого правителя. Він дав їм можливість зректися християнства, але отримав відмову. Тоді імператор наказав спалити у вогнищі Агапію з Хіонією, а оголену Ірину відправив у блудний будинок.

Дівчина стала молитися Богу, і ніхто в розпусному будинку не зміг доторкнутися до її тіла. У люті імператор наказав пронизати Ірину стрілами. Тіла померлих сестер відшукала і поховала Анастасія Узорішительниця.

Які обряди і традиції існують на цей день?

Якщо дата 29 квітня не випадала на неділю, то вважалася дуже вдалою для ворожінь і для виконання ритуалів на те, щоб розлучити чоловіка з коханкою.

Дуже гарна прикмета, якщо в день Ірини Розсадниці ви побачите веселку. Вона обіцяє, що весь наступний місяць буде вдалий. Якщо ж вам вдасться пройти під веселкою, неодмінно загадайте бажання, воно точно здійсниться.

Не пропустіть сьогоднішній день! Він дуже вдалий для посадкових робіт

На Русі за традицією в день Ірини Розсадниці жінки висаджували насіння капусти. В теплих південних краях його садять відразу у відкритий ґрунт. Якщо ж північний регіон, де весна холодна, висадку роблять у спеціальних дерев'яних ящичках для розсади.

У наших предків капуста вважалася головним овочем. Люди назвали її «городня бариня». І смачні салати з неї готували, і наваристі борщі варили, тушкували, солили і квасили.

Капуста не лише годувала весь рік людей, але і від деяких недуг зцілювала. Розсіл від неї здавна вважався найкращим засобом від похмілля. Капустяне насіння ковтали і запивали водою вагітні жінки, щоб не трапився викидень. Листя прикладали до ран і опіків, лікували ним головний біль і застуду.

Тому висаджуючи капусту, виконували спеціальні обряди, щоб отримати в майбутньому багатий урожай:

1. До висадки насіння підходили з усією відповідальністю, в голові мають бути помисли чисті і на душі спокій. Якщо раптом з ранку трапилася сварка в родині, треба було обов'язково примиритися, інакше висаджене насіння не прийметься.

2. Щоб шкідники не зіпсували майбутній урожай капусти, в грядку потрібно увіткнути кілька кропив'яних гілочок. Або ж взяти земляного хробака, його розрізати навпіл і закопати на грядці.

3. Перший висаджений паросток або насіння треба накрити чавунком, а зверху ще більшим горщиком з кераміки або глини. Все це накривають відрізу білою тканиною або скатертиною, і поверх кладуть камінчик, взятий у воріт храму. Потім тихенько вимовляють замовний текст:

«Горщик великий-превеликий, скатертина біла-біленька, камінь твердий-твердий. Такими ж народяться і капустяні качани».

4. Жінкам перед тим, як за посадку капусти прийматися, треба туго перев'язати голову хусткою, щоб качани зав'язалися щільними і хорошими.

5. Коли зберетеся садити капустяне насіння, кілька разів з однієї руки в іншу пересипте його і скажіть:

«Не красна ти повинна бути, а смачна; не голінаста, а пузата; не порожня, а туга».

Якщо ж дата 29 квітня на четвер припадає, то посадку капусти переносьте на завтрашній день. Інакше користі від неї не буде — заморозки поб'ють або черви з'їдять.

Запам'ятайте це важливе правило: капусту четвергами не висаджують.

Погодні прикмети на 29 квітня

  • Якщо в день Ірини Розсадниці помітите багато жуків-хрущів, то майбутнє літо буде засушливим.
  • Якщо вдень 29 квітня чути громові гуркоти, то чекайте цього року щедрого капустяного врожаю. А якщо вночі грім гримить, то сезон буде неврожайним.

Источник