Харків’янин сяде у тюрму за передачу розвідданих

Фото: соцмережі Олександр Ткач передавав ворогу розвіддані.

Чоловіка покарали на п’ять років ув’язнення.

Московський райсуд Харкова визнав винуватим харків’янина у передачі ворогу розвідданих про дислокацію та переміщення українських військ на території регіону.

Харківський антикорупційний центр встановив, що йдеться про Олександра Ткача.

Чоловіка затримали на початку листопада минулого року та обвинувачують у вчиненні злочину передбаченого ч. 2 ст. 114-2 КК України.

СБУ зазначила, що влітку минулого року Ткач почав шукати через соцмережі зв’язок з російськими окупантами для допомоги у війні проти України. Для цього викладав в соцмережах інформацію про місця тимчасового базування підрозділів Сил оборони.

Серед основних цілей його розвідувально-підривної діяльності було виявлення ймовірних бойових позицій протиповітряної оборони ЗСУ на східному напрямку. Отримані відомості окупанти використовували для підготовки і здійснення прицільних ракетних ударів по українських об’єктах, — зазначили правоохоронці.

Після того як Ткач опублікував заборонену інформацію, «розкриті» позиції української ППО п’ять разів піддавалися прицільним обстрілам з боку ворога.

Як стало відомо з тексту вироку, 21 червня 2022 року, Ткач у соціальній мережі “Facebook” у відповідь іншому користувачу, опублікував коментар наступного змісту: «так зенитные возле меня стартуют – позиция между МЖК “Інтернаціоналіст”и окружной. Сначала огонь, потом взлетает зенитная ракета (по наклону даже видно в какую сторону улетает), потом тишина и потом начинаешь считать секунды, чтобы оценить расстояние».

На вказаній території дійсно була розгорнута позиція ЗСУ з озброєнням ППО, що здійснювала прикриття міста від засобів повітряного нападу противника, яка була обстріляна 5 разів протягом 26 червня – 30 липня.

Ткач в судовому засіданні пояснив, що дійсно здійснив відповідний коментар у фейсбуці, але вини у вчиненні злочину не визнав.

Як вказано у вироку суду, Ткач систематично публікував висловлювання, які мали на меті дискредитацію ЗСУ та діючої влади України.

Як писав KHARKIV Today, колаборант-фінансист із Куп’янська може вийти під заставу

Джерело