Битва за Україну. День чотириста тридцять другий

На окремих ділянках в Бахмуті російські загарбники були успішно контратаковані підрозділами Сил оборони України

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста тридцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 травня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Китай проголосував за резолюцію Генеральної асамблеї ООН, де Росію названо агресором, а також міститься заклик "відшкодувати збитки" жертвам агресії. Раніше представники Китаю, як правило, утримувалися під час голосування за проекти подібних резолюцій. Загалом резолюцію, присвячену співпраці ООН із Радою Європи, підтримали 122 країни. Проти — зокрема і ті, що вважаються дружніми Росії: Казахстан та Вірменія, Індія та Бразилія.

На окремих ділянках фронту у Бахмуті російські загарбники були контратаковані підрозділами Сил оборони України та залишили деякі позиції – командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський.

Війська рф атакували Україну з літаків стратегічної авіації, випустивши 18 крилатих ракет – повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. “Близько 02:30 ночі російські окупанти атакували Україну із літаків стратегічної авіації – дев’яти Ту-95 з району Оленєгорськ (Мурманська обл.) та двох Ту-160 із району Каспійського моря. Загалом було випущено 18 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555”. Силами ППО було знищено 15 крилатих ракет ворога.

Сили оборони України протягом доби відбили понад 30 російських атак на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Про це Генеральний штаб ЗСУ повідомив, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00.

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Резніков, міністр оборони: «Я вірю в контрнаступ. Багато зроблено, щоб він був вдалий. Бо якщо не буде впевненості наших генералів, нашого Генерального штабу – від Головкома до командувачів відповідних родів військ, звісно, немає сенсу й іти».

Ахтем Чийгоз, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу: «На знак підтримки (місцеві мешканці. – Ред.) надсилають координати феодосійської бази, де зберігається пальне для російської окупаційної армії. Наші громадяни в Криму все більш впевнені, що визволення буде дуже швидким».

Анка Фельдгузен, посол Німеччини в Україні: «Україна налаштована на вступ до Європейського Союзу і має підтримку з боку своїх міжнародних партнерів, в т.ч. Німеччини, що стосується монументальної задачі з відбудови зруйнованого до стану «краще ніж було».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ. "Підрозділи сил оборони України протягом минулої доби відбили понад 36 атак противника. Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу противника. Було збито ворожий розвідувальний БпЛА “Орлан-10”, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження живої сили, склад боєприпасів, 2 райони зосередження ворожої артилерії та логістичний центр російських окупантів.

В окупованому Бердянську ЗСУ завдали удару по аеропорту, де було багато російських військових та боєкомплекту. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Він також повідомив, що в окупованому Мелітополі сталося влучення в готель, де базувались російські військові.

У селищі Михайлівка, що на окупованій частині Запорізької області, близько 14:30 стався вибух у штабі російських окупантів — міський голова Мелітополя Іван Федоров. Штаб окупантів вистежили українські розвідники, вони ж відслідкували момент скупчення росіян і передали координати.

На початку вторгнення росія щодоби використовувала до 60 тис. пострілів різного калібру, однак зараз її спроможності зменшилися. Натомість, Україна вирішує проблему снарядів не кількісними показниками, а якісними: точна західна зброя дозволяє компенсувати снарядний голод. Крім того, для контрнаступу підготовлений резерв, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

У боях за Бахмут загинув американський доброволець Купер "Харріс" Ендрюс. "Він потрапив у засідку російських військ, коли захищав евакуйованих", – розповів журналіст та документаліст Джейк Ханрахан. Вічна пам’ять Герою.

Обстріли

  • Ворог здійснив за добу атаки на 11 областей України, є загиблі і поранені цивільні. Про це йдеться у зведеній інформації обласних військових адміністрацій про ситуацію у регіонах України станом на 9:00 понеділка, 1 травня.
  • Усі поставлені в Україну зенітно-ракетні комплекси несуть бойове чергування та захищають повітряний простір, але їх недостатньо, аби перекрити весь периметр. Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.
  • Ворог випустив ракети по Павлограду Дніпропетровській області, постраждали 34 особи, у тому числі п’ятеро дітей, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. Пошкоджене промислове підприємство. У житловому районі понівечено 19 багатоповерхівок, 25 приватних будинків, 6 закладів шкільної та дошкільної освіти, 5 магазинів.
  • Над Києвом у ніч на 1 травня протиповітряна оборона знищила усі ворожі ракети та БПЛА – голова КМВА Сергій Попко.
  • На Чернігівщині внаслідок обстрілу, близько 15:37 загинула дитина та пошкоджено освітній заклад – голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус.
  • російські війська надвечір обстріляли Херсонщину, під удар потрапив обласний центр та село Кізомис — Офіс генерального прокурора.
  • В Авдіївці з-під завалів не можуть дістати людей, бо для розбирання завалів потрібна спецтехніка, а рятувальники не можуть заїхати в місто через обстріли – голова МВА Віталій Барабаш.

***

Піротехніки ДСНС від початку повномасштабної війни знешкодили 352,7 тисячі вибухонебезпечних предметів – пресслужба ДСНС.

На Запорізькій АЕС відбулася чергова ротація персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ – пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання.

Станом на ранок 1 травня більше 1437 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 477 дітей загинули та понад 960 отримали поранення різного ступеню тяжкості – Офіс генерального прокурора.

З початку повномасштабної війни в Україні вважаються зниклими 398 дітей – пресслужба Офісу омбудсмана.

Суд в Україні заарештував п'ять російських морських суден, які причетні до перевезення через окупований Крим українського краденого зерна – прокуратура АРК та м. Севастополь

У тимчасово окупованому Маріуполі починають працювати призовні комісії, наказ уже розміщено на «офіційних» каналах окупаційної адміністрації – пресслужба Маріупольської міськради.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо обговорили програму довгострокової оборонної співпраці, посилення тиску на росію, а також узгодили позиції перед самітом НАТО й іншими заходами. Про це глава держави повідомив у Телеграм.

Президент Зеленський обговорив із прем’єр-міністром Нової Зеландії Крісом Гіпкінсом питання співпраці в оборонній та гуманітарній сферах і необхідність консолідації країн Тихоокеанського регіону на підтримку України.

Кабінет Міністрів схвалив Енергетичну стратегію України до 2050 року, яка враховує наслідки повномасштабної війни, посилення ролі енергетичної безпеки та зміцнення стійкості енергосистеми; результати приєднання ОЕС України до європейської мережі операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E); наявність новітніх технологій та міжнародні зобов'язання України щодо енергоефективності – пресслужба Міністерства енергетики. 

Україна попросила Японію надати обладнання для глушіння російських безпілотників з метою покращення захисту цивільної інфраструктури – міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю Kyodo News.

Міністри оборони України та Швеції Олексій Резніков та Пол Йонсон обговорили кроки щодо зміцнення можливостей ЗСУ.

Петиція до президента Зеленського із закликом скликати позачергове засідання Верховної Ради для розблокування рішення про повернення військовим виплат у розмірі 30 тис. грн набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів – сайт глави держави.

Служба безпеки затримала на Одещині працівника одного з місцевих заводів, який передавав росіянам інформацію про локації Сил оборони та промислових об’єктів у регіоні – пресцентр СБУ.

До 5 років позбавлення волі засудили харків’янина, який здавав російським загарбникам позиції протиповітряної оборони – Офіс генерального прокурора.

* * *

  • Бізнес у квітні позитивно оцінив результати своєї діяльності порівняно з попереднім місяцем вперше з жовтня 2021 року. На очікуваннях підприємств більшості секторів позитивно позначилися поліпшення ситуації з енергопостачанням, збільшення пропозиції продовольства та пального, поліпшення інфляційних та курсових очікувань, підвищення споживчих настроїв населення – про це свідчать результати опитування підприємств у квітні, повідомляє пресслужба НБУ.
  • Відбудова України вже почалася, і вона потребуватиме значних коштів у рамках міжнародної підтримки, а також зусиль влади у запобіганні корупції. «Український уряд спільно з ЄС та Світовим банком вирахував, що фінансові потреби на реконструкцію втраченого та пошкодженого перевищать 400 млрд дол. США впродовж найближчого десятиліття» – про це написала посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен у статті для Київського безпекового форуму.
  • На відновлення Харкова після обстрілів російських терористів потрібно 9,5 мільярдів доларів. Про це в ефірі телемарафону сказав мер міста Ігор Терехов.
  • Цього року ДТЕК «Одеські електромережі» в регіоні планує збудувати 90 нових об’єктів розподільчих мереж.
  • Миколаївщина готується до старту відновлення великих об’єктів інфраструктури – першими виявили готовність до допомоги Данія ти Казахстан – голова ОВА Віталій Кім.
  • Рівень бідності в Україні зріс з 5,5% до 24,2% у 2022 році, внаслідок чого 7,1 мільйона людей опинилися за межею бідності. Про це з посиланням на звіт Світового банку пише британська The Guardian.

* * *

  • Проблем із визнанням українських документів про освіту в інших країнах світу майже не існує. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко. Від країни до країни є певні нюанси, але вони всі вирішуються, сказав він.
  • У Львові відбулися змагання, за результатами яких будуть названі 24 представники України на Invictus Games (Іграх нескорених). У змаганнях узяли участь понад 200 атлетів, половина з яких уперше.
  • Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка скасовує свою участь у Х Театральній Олімпіаді в Будапешті через включення росіян у програму.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Країни ООН нині розуміють, що покарання злочинців у війні проти України важливе для запобігання майбутнім конфліктам, заявив в інтерв’ю Укрінформу Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, коментуючи засідання Радбезу, де обговорювали проблему депортації та викрадення росією українських дітей з окупованих територій.

Член парламенту Британії від Консервативної партії, голова комітету у закордонних справах Палати громад Алісія Кернс запропонувала "економічний Рамштайн тих, хто бореться за свободу України", повідомляє The Guardian. Депутатка відреагувала на низку цифр, які свідчать про те, що санкції не мали такого великого впливу на російську економіку, як очікували західні країни.

Генеральна прокуратура Болгарії оголосила про перевірку дій уряду країни у зв’язку з виконанням ним санкцій Євросоюзу проти росії. Майже 300 тисяч російських фізичних осіб володіють понад 500 тисячами об'єктів нерухомості в Болгарії, але за останні вісім років не видано жодного санкційного розпоряження – Euractiv.

У Болгарії на автотрасі між столицею Софією та містом Самоков стався інцидент із кортежем генерального прокурора Івана Гешева. За словами очевидців, пролунав потужний вибух. ЗМІ пишуть, що спрацював вибуховий пристрій. Офіційно представники МВС не підтверджують і не спростовують факт вибуху, називаючи те, що сталося, "інцидентом" і не надаючи подробиць — Bulgarian National Radio.

Українсько-ізраїльська асоціація NEXUS від початку повномасштабної війни доставила в Україну понад 130 тонн гуманітарної допомоги. Держава Ізраїль має величезний потенціал та сучасні медичні центри для лікування та реабілітації українських захисників і захисниць – заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Воєнні розвідники провели унікальну спецоперацію на території Судану, звідки було вивезено понад 60 українців – пресслужба ГУР Міноборони. «Діяла група спецназу в кількості менше 10 людей. Порівнюючи з рятувальними операціями США, які задіювали гвинтокрили, бронетехніку, спецназ, або Саудівської Аравії, яка задіювала ракетний крейсер у порту Судану, ми діяли самотужки без бронетехніки, авіації, важкого озброєння, адже всі наші сили зараз задіяні на фронті», – розповів учасник операції.

* * *

  • Міністерство оборони США уклало контракт на виробництво 126 багатоцільових літаків F-35 вартістю 7,8 млрд доларів з виробником озброєнь Lockheed Martin. Угода передбачає будівництво 77 літаків для США (у т.ч. 15 літаків F-35B для Корпусу морської піхоти та 13 палубних літаків F-35C для ВМС), а також деяку кількість для союзників – Італії, Японії, Британії, Фінляндії, Нідерландів, Бельгії, Польщі та Данії.
  • ВМС Швеції та Фінляндії приведені у стан підвищеної бойової готовності, оскільки російські військові кораблі помічені поблизу енергетичних об'єктів у Балтійському морі – Iltalehte. Зокрема, їх було зафіксовано поблизу вітрових електростанцій і підводних електрокабелів.

ВОРОГ

Рішення путіна розпочати вторгнення в Україну без чітко структурованого командування російськими військами, а також численні перестановки в керівництві російського угруповання призвели до зменшення ударних можливостей російських військ в Україні та дезорганізації – йдеться в доповіді ISW. З міркувань власної безпеки путін не дає взяти гору жодній команді генералів в апаратній боротьбі за вплив.

У Брянській області рф внаслідок підриву невстановленим вибуховим пристроєм з рейок зійшов потяг, який перевозив пальне – губернатор.

У Гатчинському районі Ленінградської області неподалік Санкт-Петербурга невідомі особи підірвали лінію електропередач. Крім того, на ще одній опорі виявили невідомий вибуховий пристрій, але його розмінували сапери — Telegram-канал Baza.

Найближчі кілька років росія не зможе повернутися до тих обсягів видобутку газу, що були до повномасштабного вторгнення в Україну – президентка аналітичного центру DiXi Grouр Олена Павленко.

На кордоні Польщі і Білорусі працює вже 206 кілометрів електронного бар'єра, або ж системи камер та датчиків руху. Як повідомила речниця Прикордонної служби Польщі Анна Міхальська, бракує лише 150 метрів на останньому відрізку – PAP.

МЗС Польщі засудило слова колишнього дитячого омбудсмена росії астахова, який в одному з російських ток-шоу запитав, чому посол РП в росії "ще не плаває в Москві-ріці". Раніше Астахов під час ефіру на польському державному телеканалі висловив думку, що вбивство послів "може бути в рамках міжнародного права".

Уряд Південно-Африканської Республіки (ПАР) наполягає, щоб підозрюваний у воєнних злочинах президент рф не приїжджав на конференцію БРІКС у серпні з огляду на виданий ордер Міжнародного кримінального суду. Як передає місцеве видання The Citizen, путін не зможе «приїхати сюди і не бути заарештованим».

Підготував Олександр Волинський

Источник