Як не стати обманутими під час пошуку роботи — головні ознаки шахраїв

Небезпека підстерігає не тільки онлайн-працівників, а й тих, хто шукає підробіток в офісі.

Щоб не потрапити в мережі шахраїв, уважно вивчайте оголошення про роботу — читайте між рядків!

Статистика попереджає: 25% оголошень із пропозиціями підробітку — шахрайство! Це не дивно. Люди, що знаходяться в пошуку роботи, дуже вразливі і особливо довірливі. Цим користуються злочинці? Особливо часто з обманом стикаються ті, хто шукає підробіток на дому: літні люди, жінки в декреті, інформує Ukr.Media.

У чому небезпека

Є два найпоширеніших способи шахрайства в цій сфері:

  • Вам можуть запропонувати виконати якусь роботу під виглядом тестового завдання або частини завдання, а потім просто не оплатити. "Роботодавець", отримавши виконану роботу, зникне. Оскільки найчастіше така співпраця не супроводжується підписанням договору, довести свою правоту практично неможливо.
  • Вас попросять спочатку заплатити певну суму. Причини можуть бути найрізноманітнішими. Наприклад, запропонують роботу: зібрати з деталей і упакувати на дому якийсь товар, скажімо, канцелярські ручки. Деталі вам надішлють, але зажадають внести заставу, пообіцявши повернути її після виконання завдання. Якщо ви переведете певну суму на електронний гаманець шахраєві, або взагалі нічого не отримаєте, то вам прийде посилка з непотрібним мотлохом, а злочинці просто перестануть відповідати на листи і дзвінки. Майте на увазі: їх фантазії немає меж. Передоплата може знадобитися для оформлення зарплатного рахунку, карти, перепустки, мед-книжки, навчальних матеріалів. Або послуг фальшивого кадрового агентства. Важливо розуміти: реальний роботодавець ніколи не попросить у потенційного працівника грошей. Якщо така вимога прозвучала, не повинно бути ніяких сумнівів — це обман!

Розпізнайте шахрая

Головне правило — уважно читати оголошення і перші листи від потенційного роботодавця. Якщо вас виманили на співбесіду або вмовили на тестове завдання, вибратися з мереж буде набагато складніше. У злочинців є ціла система психологічної обробки жертв, якій не завжди можуть протистояти навіть найбільш недовірливі.

Існує кілька абсолютно чітких ознак, що вказують на обман:

1. Назва посади. Звичайно, з шахрайством можна зіткнутися скрізь, але є список професій і посад, які найбільш часто використовуються в подібних оголошеннях. Вас повинно насторожити, якщо шукають: адміністратора, помічника адміністратора, помічника керівника, оператора на телефоні, продавця, пакувальника на дому, менеджера (без уточнення обов'язків), складача (сканувальника) текстів, копірайтера на дому. Якщо виникли сумніви, перевірте вакансії від цього роботодавця на інших ресурсах. Швидше за все, ви побачите схожі оголошення про пошук співробітників на найрізноманітніші, ніяк не пов'язані між собою посади.

2. Назва організації. Найчастіше, це ІП (індивідуальний підприємець). Причому в самій назві присутній тільки прізвище без ініціалів, наприклад ІП "Іванов", або ім'я — ІП "Катерина". Часто замість назви може бути вказано тільки дуже неконкретний, туманний напрямок діяльності компанії, наприклад, робота у сфері фінансових послуг або оптово-роздрібна торгівля.

3. Опис вакансії. Тут теж усе буде дуже розмито: допомога в організації роботи, ведення звітності, забезпечення офісу всім необхідним, обробка персональних даних, укладення договорі, робота з клієнтами і т. д.

4. Вимоги до претендентів. Зазвичай, вони занижені. Досвід не потрібний, спеціальна освіта теж. Зате дуже важливі оптимізм, ідейність, активність, амбітність, комунікабельність.

5. Бонуси від компанії. Вам неодмінно пообіцяють швидке кар'єрне зростання, відсутність зарплатної "стелі", щотижневу оплату і подарунки від фірми. Якщо вказується конкретна сума заробітку, то вона набагато вище середньої по регіону.

Як не стати обманутими

Небезпека підстерігає не лише онлайн-працівників, а й тих, хто шукає підробіток в офісі. Відправившись на співбесіду, ви можете з'ясувати, що замість роботи менеджера з продажу ви повинні будете зайнятися мережевим маркетингом. Тобто ходити по квартирах і офісах, пропонувати якийсь товар.

А ваш заробіток, в основному, буде залежати від того, скільки ще таких же довірливих ви приведете в компанію. Або вам пояснять, що основний офіс фірми ще не відкрився, і вам поки, всього пару місяців, потрібно попрацювати промоутером — роздавати листівки в жвавих місцях, пропонувати перехожим товари по каталогу і т.д. Звичайно, якщо відразу відмовитеся, ніхто вас не змусить. Але хто компенсує втрачений час і нерви? Щоб не попастися на цю вудку, уважно читайте оголошення і перевіряйте компанії, які їх дають. Швидше за все, в інтернеті вже є десятки скарг від ошуканих претендентів — не полінуйтеся знайти цю інформацію.

Источник