Харківські викладачі просять не чіпати українську літературу у шкільній програмі

Ілюстрація: ukrainer.net. Науковці називають розмови про вилучення курсу літератури загрозою національній безпеці.

Викладачі ХНУ ім. Каразіна звернулися до міністра освіти Оксена Лісового після його заяв про можливе скорочення деяких навчальних предметів у шкільній програмі.

Педагоги кафедра історії української літератури ХНУ імені Каразіна написала лист до міністра освіти і науки України Оксена Лісового і виклали його у соцмережах. Це звернення стосується ідеї вилучити курс української літератури зі шкільної програми, який «каразінці» називають замахом на літературу і загрозою національній безпеці. 

«Модерну українську націю створило Слово. Слово, яке з приходом кириличних літер стало знаряддям закріплення історичної пам’яті в форматі писемної культури. Завдяки нашому письменству поліфонія українських діалектів сферментувалася в літературну мову. «Русалка Дністрова» та «Кобзар» Тараса Шевченка стали незгасним імпульсом змагань за національний суверенітет. У літературному середовищі визрівали ідеї, які вели українців на боротьбу за свободу й власну державність. Тим-то ворожі сили завжди намагалися позбавити український народ доступу до його літературної спадщини. Підготовка до російської агресії включала не тільки диверсії на військових складах і бездумну демілітаризацію України. Протягом 1991-2022 рр. в освітній мережі раз у раз здійснювалися спроби вихолостити курс української літератури в середній і вищій школі, мінімізувати увагу до середньовічної та ранньомодерної спадщини, зберегти тенденційний добір текстів, аби плекати в молоді комплекс національної меншовартості», — написали викладачі.

На профільній кафедрі нагадали, як за кілька років, що передували повномасштабному вторгненню, з’явилися ідеї цілком виключити курс української літератури зі шкільної програми, потім був скасований іспит з цього предмета у складі ЗНО. особливо обурює викладачів той факт, що навіть за нового міністра, який прийшов на зміну Сергію Шкарлету, у МОН не полишили ідеї вивести курс української літератури зі шкільних програм.

«Недавнє інтерв’ю нового очільника Міністерства освіти і науки засвідчує, що ідеї виведення зі шкільної програми курсу української літератури все ще циркулюють у цьому відомстві. Серед названих в інтерв’ю предметів, які мають лишитися в програмі (історія України; українська мова; хімія; фізика; математика; біологія) українська література відсутня. Якщо це не звичайний недогляд, то ми маємо справу з тенденцією, загрозливою для національної безпеки», — пишуть автори звернення.

Лист підписали доктор філологічних наук, завідувач кафедри Олена Матушек, кандидат філологічних наук, доцент Світлана Антонович, доктор філологічних наук, професор Олександр Борзенко, кандидат філологічних наук, доцент Нін Гноєва, кандидат філологічних наук, доцент Людмила Головко, доктор філологічних наук, професор Архієпископ Ігор Ісіченко, кандидат філологічних наук, доцент Інна Кремінська, доктор філологічних наук, професор Тетяна Матвєєва, кандидат філологічних наук, доцент Григорій Савчук, кандидат філологічних наук, доцент Михайло Сподарець, кандидат філологічних наук, доцент Олександра Телехова.

Джерело