Із Харкова евакуювали унікальний банк рослин

Фото: МінАПК. Генетичний матеріал із Селекційного центру Інституту рослинництва вивезли за тисячі кілометрів.

Колекцію унікальних генетичних зразків насіння рослин вивезли до безпечного місця на заході України.

Наприкінці квітня Ппродовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) за підтримки Єврсоюзу перемістила колекцію унікальних генетичних зразків насіння рослин з Харкова. Ця колекція була унікальною за обсягами і різноманіттям: такого матеріалу не було в жодному іншому насіннєвому банку. Тому її називають важливою для сільського господарства України та глобальної продовольчої безпеки.

«Харківський національний генетичний банк рослин опинився під загрозою втрати, коли у травні 2022 року під час обстрілів було пошкоджено інфраструктуру, сільськогосподарську техніку та частину робочих колекцій насіння на польових дослідних станціях. Вчені з усього світу звернулися до Секретаріату Міжнародного договору про генетичні ресурси рослин, щоб заявити про загрозу втрати головної національної колекції насіння України, що знаходиться в Харкові, – повідомляє МінАПК із посиланням на секретаря Міжнародного договору ФАО про генетичні ресурси рослин для виробництва продовольства і ведення сільського господарства Кента Ннадозі. – Ця унікальна колекція має глобальну цінність для майбутнього продовольчої безпеки та сталого сільського господарства, і якщо вона буде втрачена, то буде втрачена назавжди».

Банк рослин урятували за підтримки ООН. Фото: МінАПК. 

Банк рослин перемістили в безпечне місце на відстань понад 1 000 кілометрів. Міжнародніим науковцям вдалося вдалося зробити каталогізацію насіння і розробити логістику для транспортування.

Надалі за допомогою IT-технологій банк рослин планують оцифрувати. Не виключено, що унікальну колекцію розподілять на кілька сховищ задля безпеки.  

«Міжнародною практикою є забезпечення дублювання та зберігання таких колекцій щонайменше у двох місцях, одним з яких має бути Всесвітнє сховище насіння в Шпіцбергені, на випадок пошкодження національних колекцій. Україна раніше передала близько 2 700 зразків зернових та зернобобових культур до Всесвітнього сховища насіння в Шпіцбергені, але більша частина її колекції досі не має резервного дублювання», — повідомили в МінАПК.

Згідно з офіційною інформацією, станом на 2021 рік в Україні зберігалось понад 150 000 генетичних матеріалів рослин, що належать до 544 видів сільськогосподарських культур та 1 802 зразків рослин. Колекція містить 39 000 унікальних генетичних зразків, які походять з України. Науковці вважають, що збереження українських колекцій пшениці, тритикале, ячменю, гороху, нуту, кормових культур помірного поясу та соняшнику є критично важливим для світового рослинництва.

Як писав KHARKIV Today, поруч із селекційним центром Інституту рослинництва в Елітному, що розташоване між Вільхівкою та Кулиничами, пролягла лінія фронту. На початку травня 2022 року ворожий снаряд залетів у приміщення центру, почалася масштабна пожежа.

Згодом співробітник Інституту, доктор наук Сергій Авраменко намагався проростити зернові та зернобобові з тієї частини зразків ярових культур, які хотіли висіяти навесні 2022 року. Він планував отримати нові сорти з рослин, що пережили російську агресію.

Джерело