Глава Мінфіну про 30 тисяч військовим: Доведеться підвищити податки

Глава Мінфіну про 30 тисяч військовим: Доведеться підвищити податки

Фото: Міністерство фінансів України Міністр фінансів Сергій Марченко

Повернення виплат військовим у 30 тисяч гривень можливе лише в разі збільшення податкового навантаження, зокрема ПДВ на 4% та військового збору втричі.

Повернення виплат військовим у 30 тисяч гривень можливе лише за рахунок збільшення податкового навантаження, зокрема ПДВ на 4% та військового збору втричі. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі Forbes Business Breakfast.   «Це можливо зробити лише внісши зміни в закон про бюджет, передбачити на рік додатково 170 млрд гривень, передбачити збільшення податків, зокрема ПДВ на 4% та військовий збір в три рази і це можна профінансувати. Інші варіанти, як це можна профінансувати не існує», — сказав він.   Міністр пояснив, що забирати на ці потреби кошти в інших категорій, наприклад з зарплат держслужбовців неможливо. Зарплати держслужбовців фінансуються за рахунок міжнародної допомоги.    «А от армію, я ще раз підкреслю, ми маємо фінансувати за рахунок податків власного бізнесу. Тому збільшуючи видатки на армію треба розуміти наслідки таких кроків. Ніхто про це чомусь не думає, коли голосує», — заявив глава Мінфіну.   Марченко вважає, що це «непідйомне питання», і коштів держбюджеті на доплати військовим не буде.


Нагадаємо, після початку війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду військовим, які не беруть участі у бойових діях, у розмірі 30 тисяч гривень. З 1 лютого 2023 року такі щомісячні виплати скасували.   10 квітня парламент проголосував за те, щоб повернути військовим доплати в розмірі 30 тисяч гривень. Однак згодом до Ради внесли постанову, яка блокує повернення доплат.

Повернення доплат вимагає великих додаткових витрат з державного бюджету. Україна має знайти близько 1 трлн гривень на рік.
30 тисяч усім військовим. Необхідність чи популізм?

Джерело