Як в Україні жінка може отримувати пенсію чоловіка

Українське законодавство дозволяє в деяких випадках відмовитися від своєї пенсії на користь виплат, які нараховувалися померлому чоловікові.

Юрист пояснює, що фраза «отримати пенсію дружини» не зовсім коректна. Чоловік або дружина, якщо вони у непрацездатному віці, можуть відмовитися від нарахованої їм пенсії у разі смерті чоловіка оформити інший вид допомоги — пенсію по втраті годувальника. Це можливо, якщо пенсія покійного була вище (він був годувальником сім'ї), ніж нинішні виплати вдові або вдівцю, інформує Ukr.Media.

Оформити таку пенсію може будь-який член сім'ї покійного (чоловік, дружина або батьки), якщо він — пенсіонер або інвалід. Для цього потрібно довести, що годувальником у родині був саме померлий.

Перш ніж відмовлятися від своєї пенсії, потрібно зважити всі «за» і «проти». Оформлення виплат по втраті годувальника не означає, що вам нарахують пенсію в тому ж розмірі.

Для оформлення виплат потрібно знову подати весь пакет документів. А при розрахунку буде прийматися в увагу розмір останньої середньої зарплати по країні, тому сума може вийти більше, ніж пенсія заявника. Але одному претенденту на виплати дістанеться не вся нарахована пенсія, а лише її половина. Якщо непрацюючих членів сім'ї двоє, їм дістанеться вся сума, якщо троє чи більше — 150% від суми.

Для оформлення допомоги знадобляться два види документів. По-перше, документи покійного: його ідентифікаційний номер та трудова книжка, або будь-яке інше підтвердження трудового стажу.

По-друге, документи дружини: паспорт, ІПН, довідка про склад сім'ї, ксерокопії свідоцтв, що підтверджують родинні зв'язки покійного і отримувача допомоги, трудова книжка.

Також знадобиться свідоцтво про смерть або рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою або померлою, довідка про місце проживання та реєстрації; довідка про те, що член або члени сім'ї знаходилися на утриманні померлого.