Сили оборони відбили близько 50 російських атак на трьох напрямках

Сили оборони України протягом доби відбили близько 50 ворожих атак на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 4 травня.

«Противник і надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках — відбито близько 50 атак ворога. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку», — ідеться в повідомленні.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу загарбників. Крім того, протягом цієї доби знищено 4 баражуючих боєприпаси «Ланцет». Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження живої сили, два склади боєприпасів та одну станцію радіоелектронної боротьби ворога.

Натомість вночі російська федерація завдала чергового масованого удару по території України, застосувавши іранські ударні БпЛА «Shahed-136/131», 18 із 24 знищили українські захисники.

У Генштабі також повідомили, що сьогодні ворог завдав 6 ракетних ударів по містах Краматорськ та Запоріжжя, 66 авіаційних ударів та здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ і населених пунктах. На жаль, є загиблі та пораненні серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки, навчальні заклади та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках загарбники здійснили артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Єліне, Миколаївка, Іванівка, Бучки, Гремяч Чернігівської області; Уралове, Порохонь, Студенок, Шалигине, Рівне та Бояро-Лежачі, Стукалівка, Білопілля, Олексіївка, Юнаківка та Славгород Сумської області, а також Глибоке, Веселе, Вовчанські Хутори, Караїчне, Бочкове та Бударки на Харківщині. Знищили та пошкодили приватні будинки. Є поранені серед цивільного населення.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали населені пункти Кам’янка, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Крохмальне, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі південно-західної околиці Спірного. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Андріївка, Греківка, Діброва, Білогорівка Луганської області; Торське, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку тривають бої у місті Бахмут. До того ж протягом доби ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка та Маркове. Від ворожих обстрілів постраждали Никифорівка, Васюківка, Новомаркове, Маркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Диліївка, Залізне а також Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку загарбники наступальних дій не проводили. Обстріляли Авдіївку, Первомайське, Нетайлове та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення. Відбито численні ворожі атаки в районі Мар’їнки. У той же час ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог обстріляв Вугледар, Новоукраїнку, Пречистівку та Шахтарське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російські війська продовжують вести оборонні дії. Обстріляли понад 50 населених пунктів. Серед них — Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка та Оріхів, Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Дудчани, Зміївка, Іванівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та Херсон.

У Генштабі повідомляють, що російські війська продовжують зазнавати великих втрат на полі бою, всі медичні заклади на тимчасово захопленій території переповнені пораненими.

«Внаслідок цього противник продовжує обладнувати цивільні навчальні заклади під медичні установи. Так, в населеному пункті Мирне Запорізької області спортивний зал місцевої школи окупанти облаштовують під військовий шпиталь. При цьому російські загарбники примушують викладацький склад продовжувати освітній процес з обов’язковим відвідуванням школи дітьми», — ідеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України за час повномасштабної війни ліквідували близько 192 тисяч 590 російських загарбників, зокрема 650 осіб — за останню добу.

Фото: Генштаб ЗСУ

Источник