Майно збанкрутілого банку у Харкові передають до АРМА

Фото: ДБР Суд задовольнив клопотання.

Заарештоване майно «Мегабанку» у центрі Харкова заарештували і передадуть у державне управління.

Суд задовольнив клопотання прокуратури щодо визначення порядку зберігання речових доказів — нерухомості по вулиці Сумській у Харкові вартістю майже 144 мільйони гривень.

За даними слідства, приміщення на вулиці Сумській належали Мегабанку до лютого 2022 року, коли  акціонерне товариство уклало договір із товариством з обмеженою відповідальністю і передало нерухомість в іпотеку фірмі, що зареєстрована у Латвії.

При цьому, 12 січня 2023 року на це товариство з обмеженою відповідальністю накладені санкції Радою національної безпеки та оборони, й воно не може розпоряджатися активами. Санкції застосовували, оскільки керівником та кінцевим бенефіціаром фірми є громадянин Росії, а компанія співпрацює із відомим букмекером Росії. У лютому 2023 року товариство з обмеженою відповідальністю продало нерухомість на Сумській.

«Таким чином, всупереч вимогам законів України «Про санкції», «Про нотаріат», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» відбулось протиправне відчуження зазначеної нерухомості фізичній особі, чим завдано шкоду державі в особливо великих розмірах. У зв’язку з цим прокурор звернувся до суду з клопотанням про арешт вказаних нежитлових приміщень, яке Київським районним судом м. Харкова задоволено», — пояснили у прокуратурі.

Після того, як майно арештували, прокурор знову звернувся до суду. Він просив визначити порядок зберігання речових доказів по цій кримінальній справі, клопотання було задоволено. Зараз нерухомість передають до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Досудове розслідування проводять за ч. 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Як писав KHARKIV Today, наприкінці лютого 2023 року перереєстрували на мешканку Києва три офісних приміщення, які раніше були відділеннями «Мегабанку». У результаті оборудок нерухомість потрапила до підсанкційної компанії в Латвії, далі була перепродана. Тоді Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявив про рейдерське захоплення власності «Мегабанку».

Йдеться про великі приміщення, колишні відділення банку по вулиці Сумській, 39, вулиці Донця-Захаржевського, 6/8 і вулиці Академіка Павлова, 160. Наприкінці березня на нерухомість вартістю 360 мільйонів гривень був накладений арешт. 

Джерело