У Миколаєві відбулося відкриття фотовиставки, присвяченої темі домашнього насилля

 

У п‘ятницю, 5 травня, у Будинку офіцерів Флоту відбулося відкриття фотовиставки проєкту «Політика невтручання», присвяченої темі домашнього насилля та проблемам пасивності у її протидії.

 

Підготовка даної виставки відбулась за підтримки представництва Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні UNFPA та громадської організації «Інноваційні соціальні рішення», а реалізація – за підтримки громадської організації «Індиго».

 

Виставковий простір був поділений на 8 умовних зон, в експозиції яких були розміщені арт-фотографії та інсталяції реальних історій жінок, які на своєму досвіді відчули прояви домашнього насилля. Авторкою фотопроєкту виступила Наталія Щербина.

 

На заході були присутні представники департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОВА, Миколаївського обласного центру соціальних служб, поліції, Системи з надання безоплатної вторинної правової допомоги, мобільних бригад, радниця начальника Миколаївської обласної військової адміністрації з гендерних питань та запобігання і протидії домашньому та гендерно-зумовленому насильству Вікторія Олійник та інші суб'єкти взаємодії у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

 

Перший заступник голови Миколаївської обласної ради Антон Табунщик також завітав на її відкриття. Він зазначив, що домашнє насилля під час війни – ще більш небезпечне, ніж у мирний час, оскільки людям складніше знайти вихід з цієї ситуації та важче переживати це психоемоційно.

 

За офіційними даними, у Миколаївській області лише з початку цього року зареєстрували 1719 звернень з приводу домашнього насильства. Але найгірше те, що це не точна цифра, адже багато жінок продовжують терпіти, мовчати і навіть виправдовувати.

 

На сьогодні, у нашій області функціонують центри допомоги жертвам насильства, зокрема: 2 притулки для осіб, які постраждали від домашнього насильства, 15 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, 3 денних центри соціально-психологічної допомоги тощо.

 

Боремося за те, щоб українська нація зростала без нездорових стереотипів про те, що терпіти насилля — це нормально.