У 2020 році Україна повинна виплатити понад $14 млрд за своїми боргами

Про це повідомила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

"Держава має виплатити в наступному році за своїми боргами $14,3 млрд", — розповіла перший заступник глави Національного банку України Катерина Рожкова, інформує Ukr.Media.

За її словами, у 2020 році Україна повинна виплатити близько $6 млрд за зовнішніми позиками, $2,8 млрд — по валютним внутрішнім боргам і близько 129 млрд грн ($5,5 млрд) — за внутрішнім гривневими зобов'язаннями Міністерства фінансів з урахуванням відсотків. Попри солідні суми виплат, чиновниця вважає, що грошей вистачить.

"Але проблем бути не повинно. Ми бачимо, що Мінфін проводить аукціони з розміщення ОВДП, і кожен раз ставка стає все нижчою. Чому? На наші цінні папери дуже високий попит. Інвестори бачать, що економіка йде правильним шляхом. До того ж валютну зовнішню заборгованість Мінфін поступово заміщає внутрішнім гривневим ресурсом, щоб уникнути валютних ризиків", — вважає Рожкова.

Ще один фактор, який вселяє надію на заступника голови НБУ, — зростання золотовалютних резервів. За її словами, тільки в початку грудня Нацбанк викупив на ринку $1,4 млрд, що дозволяє впевнено дивитися в наступний рік.