Дефіцит бюджету РФ вже перевищив річний план

Дефіцит бюджету РФ вже перевищив річний план

Фото: Минфин России У бюджеті РФ утворилася велика діра

Протягом січня — квітня дефіцит у російському бюджеті склав 3,42 трильйона рублів, при тому, що за весь 2023 рік він планувався не більше, як 2,9 трильйона рублів.

Нафтогазові доходи Росії за перші чотири місяці 2023 року скоротилися на 52% у порівнянні з показниками минулого року за аналогічний період. Це випливає з обнародуваних у середу, 10 травня, даних Міністерства фінансів РФ.

Так, за січень – квітень нафтогазові доходи Росії склали 2,3 трлн рублів, а ненафтогазові – 5,5 трлн рублів.

Загалом за цей період бюджет РФ отримав 7,8 трлн рублів, що на 22% менше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому витрати РФ за січень-квітень склали 11,2 трлн рублів, що на 26% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року.

Таким чином, загальний дефіцит бюджету склав 3,42 трильйона рублів, в той час як в річному плані Мінфіну дефіцит бюджету за весь 2023 рік повинен був скласти 2,9 трильйона рублів.

У російському Мінфіні падіння нафтогазових доходів пояснили зниженням котирувань цін на нафту марки Urals та скороченням експорту газу.

Нагадаємо, на початку квітня повідомлялося, що РФ шукає способи поповнити бюджет для тривалої війни. Зокрема, Росія сподівається на зовнішню фінансову підтримку з боку іноземних держав, яких вона вважає «дружніми».

У РФ запровадили плату за вихід з російського ринку — ЗМІ

Джерело