«Корисний» суп: якій категорії людей дана страва лише нашкодить

Рекомендації гастроентерологів.

Традиційна страва української кухні — супи, що готуються на м'ясному або рибному бульйоні, зазвичай наваристі, жирні, з картоплею або локшиною. Тому їх краще виключити з меню людям, які мають проблеми з підшлунковою залозою та інші захворювання ШКТ. Про це розповіли лікарі-гастроентерологи, інформує Ukr.Media.

Супи на жирних концентрованих м'ясних бульйонах на кшталт борщу, харчо, солянки не варто їсти людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту: панкреатитом, гастритом, холециститом, ентероколітом. Якщо людина з такою патологією з'їсть жирний суп, то може відчути біль та печіння у надчеревній ділянці — типові симптоми загострення хвороб ШКТ.

При цьому однозначної рекомендації, кому можна чи не можна їсти суп, немає. Так, наприклад, вегетаріанські супи (гаспачо, грибний або квасоляний, приготовлені без попереднього обсмажування) не шкідливі. У легких овочевих супах практично немає жиру, причому багато клітковини. Вони одночасно і нормалізують моторику ШКТ, і заповнюють дефіцит вітамінів та мікроелементів. У період схуднення такі супи — слушний варіант, для поживності в них можна додати бобові.

М'ясний бульйон медики порадили ослабленим після хвороби людям і тим, кому важко жувати. Він не сприяє одужанню, але добре вгамовує спрагу і заповнює норму калорій і поживних речовин.

Головне в харчуванні — не змушувати себе їсти щось насильно, тільки через те, що ця страва чи продукт вважаються корисними. Однак якщо суп вам подобається, то й відмовлятися від нього не варто, сказали фахівці.

Источник