Дослідники виявили, що через виконання домашніх справ здоров’я у жінок погіршується сильніше, ніж у чоловіків

Здоров'я жінок сильніше страждає через хатні обов'язки, ніж у чоловіків.

Необхідність виконання домашніх справ викликає більше страждань у жінок у літньому віці, ніж у чоловіків. Цей висновок зробили дослідники з Університетського коледжу Лондона, інформує Ukr.Media.

Жінки страждають значно більше через необхідність виконувати повсякденні домашні справи, ніж чоловіки, коли вони вступають у літній вік. Їх організм у результаті виконання цих обов'язків піддається більшому зносу. Дослідники вирішили з'ясувати, як літні люди справляються з такими простими видами активності, як підйом сходами, носіння сумок з магазинів або приготування їжі. Серед осіб, старших за 70 років, жінки частіше мали проблеми з виконанням цих основних завдань.

Результати дослідження засновані на інформації за більш ніж 60 000 осіб. Вона припускає, що існує так звана соціально-економічна диспропорція, через яку жінки страждали протягом усього XX століття. Багато представниць прекрасної статі, що з'явилися на світ до 1960 року, взагалі не ходили на роботу і не отримували вищої освіти. Замість цього вони були класичними домогосподарками, тобто виконували важку домашню працю, яка була ще й безкоштовною.

Дослідники вважають, що ця ручна праця піддає жінок серйозному ризику стосовно здоров'я і може сприяти інвалідності, а також зменшити їх можливість вести відносно незалежне життя у літньому віці. Втім, також наголошується, що диспропорція щодо виконання домашніх обов'язків між чоловіками і жінками у останні роки помітно скоротилася.