єВідновлення: визначено максимальний розмір допомоги на відновлення житла

 

Максимальна сума допомоги, на яку зможуть претендувати громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії рф, становить 200 тисяч гривень.

 

Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України.

 

Окрім цього, уточнено порядок розрахунку розміру допомоги спеціальною комісією, створеною при органі місцевого самоврядування. Зокрема, послідовність роботи комісії наступна:

 

1) спочатку комісія визначає обсяг пошкоджень житла за даними акта комісійного обстеження. Таке обстеження слід здійснити відповідно до затвердженого Урядом Порядку (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/257-2017-п#Text);

 

2) після цього комісія заповнює чек-лист з визначення розміру допомоги для відновлення пошкодженого житла. Він доступний за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/381-2023-п#Text;

 

Комісія має ознайомити заявника з обсягами пошкоджень, які вона вносить в чек-лист.

 

3) комісія фотографує пошкодження, які свідчать про характер та обсяг руйнувань, та завантажує їх в Реєстр пошкодженого і зруйнованого майна.

 

Уточнення порядку роботи комісії надасть органам місцевого самоврядування та безпосередньо громадянам, чиє житло було пошкоджене, чітке розуміння того, як повинні працювати комісії.

 

Нагадаємо, програма єВідновлення передбачає, що після подання громадянином заяви на виплату спеціальна Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, повинна:

 

— розглянути заяву;

— провести обстеження пошкодженого майна;

— зафіксувати обсяги робіт згідно з чек-листом

— внести дані в Реєстр пошкодженого та знищеного майна;

— прийняти рішення щодо надання допомоги.

 

Більше про єВідновлення можна дізнатися на сайті програми https://erecovery.diia.gov.ua/

 

Окрім цього, додаткову інформацію можна отримати, звернувшись на спеціальну урядову гарячу лінію 1545 (кнопка 2) або чат-боти Урядового контактного центру за посиланням:

 

Telegram – https://t.me/GovernmentContactCenter_bot

 

Facebook – https://www.facebook.com/kontactcentre/ 

«Урядовий контакт центр» у Viber

 

Також можна звернутись до команди підтримки Дії, надіславши повідомлення на сторінках Дії в Facebook, Telegram та Viber.

 

За інформацією Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України