Чому не можна чистити зуби відразу після кави та скільки треба почекати

Чому не варто розпочинати свій день з кави.

Ми вважаємо, що каву, подану в ліжко, багато хто сильно переоцінює, і насправді цей романтичний жест вкрай незручний у побуті — зранку радше хочеться збігати в туалет, ніж насолоджуватися смаком напою, інформує Ukr.Media.

І тим не менше, багато хто з нас не відчуває себе людиною до першої чашки капучино або еспресо і саме з неї починає свій день. Зазвичай уже після цього ми йдемо чистити зуби — і це, на думку лікарів, велика помилка.

Чому не можна чистити зуби відразу після кави

Як пояснює доктор медичних наук, стоматолог Віра Танг з Нью-Йорка, кава містить багато кислот, і щоб розщепити їх, білкам слини потрібно близько півгодини. Якщо ви чистите зуби відразу після кави, то буквально "вбиваєте" кислоту в пори на зубах (для нас факт того, що на емалі є пори, теж став новиною).

Для тих, хто віддає перевагу лате, є хороші новини: "Молоко знижує рівень кислотності", — каже Віра. Проте вона рекомендує після кави полоскати рот водою навіть тим, у кого напій на дві третини складається з молока, а потім почекати щонайменше 30 хвилин перед тим, як чистити зуби.

Так що, кава псує зуби?

Можливо, у вас вже виникло запитання, чи не руйнують кислоти, що містяться в каві, зуби не тільки під час чищення, а й узагалі? Як пояснює доктор медичних наук, дантист Джулі Чо з Нью-Йорка, турбуватися про це не варто.

Навіть якщо ви потягуєте каву годинами, то постійно робите ковтальні рухи і змикаєте губи, а це означає, що ваша слина очищає ваші зуби, пояснює Джулі. Іншими словами, напій зашкодить емалі, тільки якщо ви триматимете його в роті замість того, щоб пити.

За словами Танг, набагато серйознішою проблемою для зубів може стати цукор, який багато хто додає в каву: бактерії обожнюють солодке й активно розмножуються на ньому.

Якщо ви випиваєте свій напій одразу, то сироп не створить проблем. Однак якщо стаканчик стоїть у вас під рукою, і ви робите по ковтку раз на півгодини, то фактично постійно "оновлюєте" шар цукру на зубах, підгодовуючи мікроорганізми.

Тож не ходіть з банкою газованої води півдня і не розтягуйте шоколадний батончик до вечора — правильніше з'їсти солодке відразу за п'ять-десять хвилин. Краще робити це під час їжі — в такі моменти організм виробляє більше слини, яка служить буфером, що захищає зуби.

Источник