Patriot VS Кинджал. Геополітичний удар для Росії

Patriot VS Кинджал. Геополітичний удар для Росії

система Patriot (ілюстративне фото)

Факт вразливості російських Кинджалів сильно вдарив не тільки по політичному престижу Росії, а й по її економіці, вважають українські експерти.

В ніч на 16 травня Росія завдала по Києву один з найбільших ракетних ударів з початку війни. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що окупанти використала 18 ракет, серед яких були шість Кинджалів і усі вони начебто були збиті українськими силами ППО.

Міністерство оборони РФ традиційно заперечило ці дані. Більше того в Москві стверджують, що усі цілі в Україні були уражені, а найголовнішу мішень – американський зенітно-ракетний комплекс Patriot – один із Кинджалів нібито взагалі знищив.

Саме боротьбу російської гіперзвукової ракети і американської системи ППО зараз обговорює весь світ. До цього протягом багатьох років Кремль створював міф про не переможність Кинджала, називаючи його «надсучасним» і «невразливим для будь-якої світової системи протиповітряної оборони».

Тепер Росія відмовляється визнавати провал ракетної атаки з використанням Кинджалів, а в Україні кажуть що це через неймовірний геополітичний удар для Кремля.

Протистояння Patriot та Кинджалів

Перша «зустріч» російської гіперзвукової ракети і Patriot відбулась під час атаки 4 травня і закінчилась вона перемогою «американця». Зенітно-ракетний комплекс збив ракету над Києвом. Мер столиці Віталій Кличко навіть показав її уламки.

Через більше ніж 10 днів Росія знову запустила по Києву Кинджали. Українські військові відразу заявили, що усі ракети ворога збиті над столицею. На це росіяни повідомили про начебто повну ліквідацію системи Patriot.

Факт лише «незначного» ушкодження системи підтверджують американські джерела для телеканалу CNN. По інформації журналістів, інспектори США вже обстежили Patriot.

«Пошкодження системи ППО Patriot після російської ракетної атаки є «мінімальними» або й «незначними», — повідомляє телеканал.

Сама система при цьому продовжує функціонувати, один із найважливіших елементів — радар — залишився неушкодженим. Зазначимо, що повна батарея Patriot має шість основних компонентів: генератори, радар, станцію управління, антени, пускову станцію та ракети-перехоплювачі. Компоненти працюють разом, щоб запустити ракету і успішно навести її на ціль.

Незрозуміло, яка саме частина Patriot була пошкоджена і чи була вона пошкоджена фактичним ракетним ударом або падінням уламків. 

В свою чергу речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що росіяни вже вісім разів звітували про «знищення» всієї української авіації, тому раніше Повітряні сили відмовлялись коментувати заяви російського Міноборони.

«Не переймайтеся за долю Patriot… Знищити систему якимось Кинджалом неможливо. Тому все, що вони (росіяни) розповідають, нехай залишиться в їх архіві пропаганди», — наголосив Ігнат.

Він також пояснив, що дивізіон Patriot має радар і до восьми пускових установок, які розташовані окремо одна від одної, щоб забезпечувати бойову роботу. Тому уразити його технічно дуже складно.

Геополітичний удар

Кремль не буде і не може визнати провал використання Кинджалів, бо ефективність Patriot стала великим геополітичним ударом для Росії, вважає радниця з комунікацій керівника Офісу президента Дарія Зарівна.

По її словам, західний ЗРК помножив на нуль медійний міф про неможливість збити Кинджал. Зокрема, цей міф ворог підживлював ударами по Києву в перші місяці широкомасштабного вторгнення, коли в нас не було сучасних систем ППО, і це було потрібно Росії для підвищення свого впливу в автократичній системі координат і для протистояння із Заходом.

«Але тепер західна зброя виявилася ефективнішою. Повітряні сили на ЗРК Patriot довели, що Кинджал не можна називати гіперзвуковою ракетою. Це виявилося черговою брехнею росіян і продемонструвало нікчемну відсталість їх ВПК від західного. Це серйозний удар, який бачать інші автократії», — пояснила Зарівна.

Саме тому, підкреслила вона, росіяни після однієї невдалої спроби вразити Patriot здійснили ще одну, більш масштабну, але теж невдалу. Втім вони, за словами Зарівної, зараз змушені запускати фейки про знищення ЗРК.

Вона не виключила, що росіяни спробують вдарити ще раз, бо зазнали геополітичного ляпаса і пропаганда їх не врятує, але чергова «вундервафля» вже нікого не вразить.

Потрясіння для економіки

Російський правозахисник Марк Фейгін також вважає, що факт вразливості ракет Кинджал вдарив не тільки по політичному престижу Росії, а головне по її економіці. Правозахисник згадав, навіть коли свого часу Володимир Путін розповідав байки та показував мультики про гіперзвукові ракети – це було розраховано на те, що застосовувати цю зброю не доведеться, а лише лякати нею й далі. Завдяки страшилкам Москва намагалася і далі вирішувати свої політичні та геополітичні питання.

«Ми довго говорили про те, що в Росії немає сучасних танків, винищувачів. Ніхто цього не бачив. А зараз ситуація їх змусила, вони б і далі приховували це, але після постачання в Україну засобів ППО, потрібно було щось вирішувати», — сказав опозиціонер в ефірі 24 каналу.

Фейгін наголосив, що «аналоговнєтну» ракету збила навіть застаріла система Patriot, адже вона була введена на бойове чергування ще в 1980-х роках. Тому зараз окупанти почали говорити про те, що нібито пошкодили установку Patriot.

«Навіть якщо це так, шість Кинджалів все одно збиті. Нагадаю, що на початку травня був збитий перший Кинджал, і Москва це заперечувала. Певно, їм тепер вигідніше говорити, що вони запустили шість ракет, і одна досягла цілі. Знову наголошу, що ця інформація ніким не перевірена», – зауважив Фейгін.

Він також вважає, що прецедент зі збиттям цих російських гіперзвукових ракет має воєнний, політичний та економічний впливи.

«Я гадаю, що це великий удар по престижу ВПК. Адже Росія, крім того, що воює, ще й торгує зброєю, це одне із джерел доходів. Зараз це ускладнено у зв’язку з санкціями тощо. Але в принципі військово-промисловий комплекс Росії хвалився, що він має попит і дуже ефективний», –пояснив Фейгін.

А тепер, по його словам, виявилося, що ця їхня передова розробка просто неефективна. Це знали й раніше, однак тепер цьому є реальне підтвердження.
 

Джерело