Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 17 травня — 17 травня 2023 :: Донеччина

Права людини

Так званий «верховний суд» угруповання «ЛНР» засудив до 20 років колонії суворого режиму військовослужбовця ЗСУ Павла Смілка, звинувативши в обстрілі житлових будинків у Попасній у березні 2022 року.

Суспільство

В окупованому Новодружньому Луганської області повернули на постамент пам’ятник Володимиру Леніну, який був знесений у рамках декомунізації.

На околицях окупованого Шахтарська співробітники «МНС ДНР» сьогодні вночі врятували двох гірників, які знаходилися під завалами в копанці з 13 травня.

Мирний мешканець підірвався на протипіхотній міні «Пелюсток» у Кіровському районі Донецька.

Бойові дії

Під час обстрілу тимчасово окупованого Донецька п’ятеро людей загинули , 23 отримали поранення.

Під обстріл потрапив магазин у селищі Гірник Куйбишевського району — загинули троє людей, ще четверо отримали поранення. На зупинці на вимогу на вулиці Петровського в Петрівському районі в ході обстрілу загинула мирна жителька 1970 р.н., ще четверо донеччан поранено.

Оленівка вдень потрапила під обстріл – постраждали двоє чоловіків. Також зафіксовано пошкодження інфраструктури підприємства «Аграрний Донбас» та «Оленівський комбінат хлібопродуктів», приватних житлових будинків, ЛЕП та двох автомобілів.

У Ясинуватому обстрілі поранено семеро людей.

Увечері у Луганську пролунав вибух. Проросійські джерела пояснили звук вибуху переходом літака на надзвукову швидкість. Водночас автор місцевого проросійського телеграм-каналу Артем Порвін написав, що стовп диму виник через пожежу в будівлі на зупинці «Донбас» ще вдень і не внаслідок обстрілу.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело