У Москві пояснили, чому продовжили зернову угоду

У Москві пояснили, чому продовжили зернову угоду

Фото: Олександр Кубраков / Facebook Зернова угода діятиме принаймні до 18 липня

Продовження зернової угоди ніяк не пов’язане із внутрішньополітичною ситуацією в Туреччині, стверджують у Росії.

Росія погодилась на продовження зернової угоди на два місяці, бо отримала «певний результат» на переговорах. Про це сказав речник Кремля Дмитро Пєсков на брифінгу у четвер, 18 травня.

«Ми можемо підтвердити, що ухвалено рішення російською стороною також продовжити цю так звану чорноморську угоду терміном на два місяці», – заявив він, зазначивши, що «є відносний результат на переговорах за участю представників Туреччини, України та ООН».

Пєсков зазначив, що відносно гарантій для Россільгоспбанку «опрацьовуються різні варіанти, які будуть еквівалентні розблокуванню SWIFT». Також, за його словами, «є певні надії на основі тих переговорів, які досі відбулися».

«У зв’язку з цим було прийнято таке рішення щодо продовження угоди на два місяці», – пояснив він.

При цьому Пєсков наголосив, що «дуже важливо розуміти, що, як і раніше, доля угоди знаходиться в руках тих, з ким ООН повинна погодити російську частину угоди».

«Пройдено певну частину шляху, є результати, але не до кінця. Будемо намагатися вирішувати цю проблему до кінця протягом цих 60 днів», – додав речник Кремля і уточнив, що щодо поставок аміаку та добрив «розмови продовжуються».

У свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров пояснив, що Росія підтримала продовження зернової угоди при чіткому розумінні, що вони будуть вирішальними.

«З огляду на весь комплекс обставин, враховуючи звернення наших партнерів, ми підтримали ініціативу президента Ердогана, про яку він вчора оголосив, продовжити цю угоду ще на два місяці, але за чіткого розуміння, що ці два місяці будуть вирішальними», – сказав Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів із главою МЗС Уганди Джедже Одонго.

Він запевнив, що продовження зернової угоди ніяк не пов’язане із внутрішньополітичною ситуацією в Туреччині.

Нагадаємо, 17 травня Україна, Туреччина, ООН та Росія домовилися про продовження зернової угоди ще на два місяці. Про це повідомив турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган.

Як відомо, майбутнє зернової угоди було під питанням через позицію Росії, яка висувала цілий список вимог.

Джерело