5 бізнес-ідей, що приноситимуть прибуток, та зберігатимуть планету

Дуже популярним у світі стає екологічний бізнес.

Сьогодні споживачі все частіше звертаються до продуктів, товарів, послуг, які виконані з екологічно чистих матеріалів або допомагають їм бути екологічно відповідальними, долучитися до загального руху за збереження навколишнього середовища. Тому вести екологічний бізнес сьогодні не тільки відповідально, але й вигідно, інформує Ukr.Media.

Правда, у багатьох країнах, в тому числі і у нас, такий вид підприємництва стикається з безліччю перешкод. Як правило, це законодавство, яке не дозволяє вести такого роду бізнес або навіть йде всупереч з екологічними ідеями сьогоднішнього дня. Найяскравіший тому приклад — роздільний збір сміття, який ніяк не увійде в наше життя, як необхідна норма, а сприймається здебільшого, як дивацтво.

Однак, збір сміття та його перероблювання — далеко не єдиний такого роду бізнес, який можна побудувати, піклуючись про планету.

Організація екотурів

Якщо любите бувати на природі і знаєте класні місця у своєму регіоні, можна зайнятися організацією екотурів — невеликих за часом подорожей для жителів мегаполісів та іноземців.

Екологічний туризм відрізняється від звичайного тим, що учасники походу відправляються в місця з незайманою природою і ставляться до неї відповідально: не залишають після себе сміття і вогнищ. Такий відпочинок передбачає ночівлю в наметах, похідне харчування, купання в річці, риболовлю, збір ягід і грибів — для міських жителів та іноземців — це екзотика, що максимально наближує до природи.

Відносною популярністю користується і можливість пожити сільським життям: попрацювати руками, поспілкуватися з домашніми тваринами, спекти в печі пироги, попаритися в лазні і випити чаю з самовара. Для такої подорожі вам потрібно домовитися з місцевими жителями або мати власний будиночок у селі.

Щоб запустити екотур, потрібні серйозні організаторські здібності і гроші на розкрутку.

Виробництво і продаж екологічних мішечків

Якщо ви вмієте шити, кроїти або в'язати, спробуйте створити свій продукт, який врятує планету від загибелі. Це можуть бути авоськи, мішечки для зберігання фруктів, овочів і круп, полотняні сумки з гарним принтом, джутові пакети, воскові багаторазові серветки або бахіли.

Подібний бізнес відносно нова ніша, але деякі напрямки вже стали популярними: екосумки та авоськи пропонують десятки акаунтів в Instagram. А ось воскові серветки і джутові пакети поки не так розкручені.

Щоб вийти в прибуток, доведеться придумати оригінальний товар і вирішити, як зможете знизити собівартість: знайти постачальника якісних тканин за низькими цінами, продумати доставку і ринок збуту. Наприклад, домовлятися про партнерство з невеликими магазинами, лавками і продавцями на ринках.

Магазин товарів без упаковки

Найпопулярніший товар у супермаркетах — поліетиленові пакети. Кожен рік їх продається 65-80 мільярдів штук, і всі вони опиняються на звалищах. При цьому паперові та пакети з біорозкладного пластику не краще: вони теж шкодять екології на етапі виробництва. Крім того, багато товарів продають у поліпропіленових (макарони, крупи, печиво, хліб) або картонних упаковках (цукерки, косметика, готові сніданки).

Рішення — не використовувати упаковку взагалі. Бізнес працює так, що підприємець купує товари великими партіями у постачальника і продає на вагу. Покупець приходить зі своєю тарою — в результаті знижується споживання пластику.

Секонд-хенд

Турбота про екологію — це відповідальне споживання, а секонд-хенди дають одягу друге життя. Тут можна збути речі, які з якихось причин вже не носять або купили даремно, а не відправляти їх на смітник.

Головна складність у відкритті секонд-хенду — пошук речей. Традиційний спосіб — закуповувати одяг на вагу на спеціальних складах в Європі. Постачальників можна знайти за запитами «закупівлі одягу секонд-хенд» або «секонд-хенд опт». Такі компанії пропонують різні категорії поставок залежно від якості і сортування одягу.

Найдешевша поставка — це невідсортовані речі, серед яких можуть попастися зношені, непридатні для продажу. У більш дорогих постачаннях частіше трапляється новий і брендовий одяг.

Найчастіше секонд-хенди — невеликі за площею магазинчики, тому речі щільно висять одна до одної. Деякі покупці готові годинами шукати щось стильне, але таких меншість. Щоб продавати товари швидше, робіть якісні фотографії і викладайте їх в соцмережі. Створюйте стильні образи і показуйте, як класно можна виглядати в одязі з вашого секонду.

Книжковий секонд-хенд

Ще одна ідея для бізнесу — букіністична лавка з уживаними книгами, журналами і вініловими пластинками. Щоб бізнес окупився, потрібно знайти приміщення з недорогою орендою, а для отримання додаткового доходу влаштувати міні-кав'ярню і коворкінг — для цього потрібно закупити робочі столи і кавоварку (її, до речі, дають в оренду постачальники кавових зерен).

Приймати книги можна в тих, кому вони не потрібні: багато людей просто викидають їх на смітник. Ще один варіант — домовитися з друкарнями і забирати браковані партії друкованої продукції собі в магазин. Книги в поганому стані (з відірваними корінцями і пожовклими сторінками) відкладайте на макулатуру, решту сортуйте за жанрами і розповідайте про незвичайні знахідки в соцмережах магазину.

Источник