День банківських працівників України святкують 20 травня

Мета свята – підвищення престижу професії та прояв вдячності за працю співробітників банків.

Існують організації, що реалізують кредитно-грошову політику держави. Їх діяльність регулюється законодавством, постановами уряду. Установи, що надають фінансові послуги підприємствам, фізичним особам. Фахівцям, які займаються подібною діяльністю, присвячене професійне свято, інформує Ukr.Media.

День банківських працівників України відзначається щорічно 20 травня. Він не є загальнодержавним вихідним у 2019 році. На офіційному рівні закріплений Указом Президента України № 316/04 від 06 березня 2004 р. «Про День банківських працівників». Документ підписаний Л. Кучмою.

В урочистостях беруть участь всі, хто має відношення до банківської діяльності, незалежно від звання і посади. У їх числі працівники державних і приватних установ, начальники відділень, касири, кредитні експерти, обслуговуючий персонал.

До заходів приєднуються їхні родичі, друзі, знайомі та близькі люди. Свято вважають своїм викладачі, студенти, випускники профільних навчальних закладів.

Історія та традиції свята

День банківського працівника в Україні бере початок у 2004 році. Першому офіційному вшануванню передувало видання відповідного президентського указу. Мета дійства — підвищення престижу професії та прояв вдячності за працю співробітників банків. Дата має символічне значення. Вона підкреслює важливу роль фахівців в економіці держави. Вони стали затребувані з початку розвитку банківської сфери. Їй сприяло прийняття законодавства, що регулює галузь.

Звичай передбачає проведення застілля у колі колег. Вимовляються теплі слова привітань. Клієнти направляють на адресу винуватців торжества електронні листи і листівки. Лунають тости, побажання здоров'я та успіхів у відповідальній праці. Робляться фотографії на пам'ять. Начальство вручає підлеглим подарунки. Найпоширенішим з них є сувенірна і тематична продукція з символікою організації.

Влаштовуються церемонії нагородження дипломами, почесними грамотами за видатні досягнення. Кращих заохочують преміями. День банківського працівника України знаменується корпоративними заходами в кафе, ресторанах. У них беруть участь родичі, близькі, знайомі, друзі фахівців. Розваги складаються з командних ігор і конкурсів, що вимагають прояву спритності, ерудиції. Переможців чекають призи.

На телебаченні та радіостанціях транслюються передачі, присвячені події. Розповідається про банківську галузь, історію її розвитку, значимість для країни, труднощі та успіхи. Влаштовуються виїзди колективів на природу. Під відкритим небом готують страви на вогні, ловиться риба. Напередодні дійства проводяться курси підвищення кваліфікації, семінари.

Про професію

Банкіри займаються управлінням грошовими коштами. В їх завдання входить забезпечення роботи відділень, обслуговування клієнтів: консультування, проведення взаєморозрахунків. Важливою функцією є оцінка кредитних ризиків, інвестиційних планів, контроль платежів позичальників, розподіл ресурсів, прогнозування показників. До посадових обов'язків відноситься управління та контроль комерційної діяльності.

Кар'єра починається з отримання освіти у вищому навчальному закладі. Випускники можуть працювати в структурах Міністерства фінансів, у приватних і державних підприємствах. Робота на керівних посадах пов'язана з великою відповідальністю. Помилки можуть призводити до істотних втрат. Професія банківського працівника відноситься до категорії престижних.

Источник