Символ віри у Перемогу: На Миколаївщині компанія ДТЕК запустила Тилігульську вітроелектростанцію

 

У четвер, 18 травня, у Миколаївській області відкрили першу чергу Тилігульської вітрової електростанції, яка складається з 19 вітротурбін загальною потужністю 114 МВт. Шість таких турбін було змонтовано до повномасштабного вторгнення рф в Україну, ще 13 були встановлені під час воєнного стану. 

До відкриття першої черги Тилігульської ВЕС долучилися представники влади, дипломатичного корпусу, бізнесу, галузевих асоціацій, комітету ТЕК тощо. Серед них – начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва, перший заступник голови Миколаївської обласної ради Антон Табунщик й Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен.

За словами генерального директора ДТЕК Максима Тімченка, з моменту початку проєкту компанія відчула велику підтримку та зацікавленість з боку місцевої влади, що сприяло будівництву станції потужністю 500 МВт та забезпечило створення сприятливих умов для розвитку «зеленої енергетики».

 

«У нас була ідея й завдяки тісній співпраці з місцевою владою вдалося втілити такий амбітний проєкт. Велика вдячність за те, що робите для регіону, енергетики та країни. Без вашої участі та підтримки будівництво було б неможливим», – розповів Максим Тімченко.

Начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім висловив подяку усім фахівцям, які продовжили будівництво станції під час воєнного стану та зазначив, що подальший розвиток України у сфері «зеленої енергетики» має значний потенціал для залучення інвестицій, створення робочих місць та забезпечення енергетичної незалежності.

 

«Цей проєкт – символ нашої віри у Перемогу та спротиву людей, які працювали над ним у такий час та у таких умовах. Я хочу, щоб це було прикладом для іноземних інвесторів, що можна безпечно реалізовувати проєкти у Миколаївській області. Ми довели наше ставлення до партнерів, тому всіх запрошую на Миколаївщину», – запевнив очільник області. 

 

Зі свого боку голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва додала, що важливими факторами, які забезпечили подальшу співпрацю сторін, були «інвестиційна няня» та нульова толерантність до корупції.

 

«Після того, як ми потиснули руки, почалася довготривала робота, супровід та постійна підтримка. Окремо хочу подякувати ДТЕК за допомогу під час війни та сподіваюся, що Миколаївська область буде «найзеленішою». Ми відбудуємо енергетичний фронт і зробимо все для того, щоб далі поширювати «зелену енергетику», — сказала Ганна Замазєєва.

Зазначимо, що річна прогнозована генерація електроенергії Тилігульською вітроелектростанцією складає – 390 млн кВт-год. Цього обсягу електроенергії достатньо, щоб забезпечити річні енергопотреби до 200 тисяч домогосподарств. Робота станції також дозволить зменшити викиди вуглекислого газу на 400 тисяч тонн на рік.

 

Проєктна потужність ДТЕК Тилігульська ВЕС всіх чотирьох черг складає 500 МВт потужності та 83 вітротурбіни. Компанія планує добудувати ВЕС до запланованої потужності.

Сміливі нести світло! Разом до Перемоги!

Фото: Миколаївська ОВА та ДТЕК