Сили оборони за добу відбили 18 атак ворога

Російські війська продовжують зосереджувати основні зусилля на спробах повного захоплення Луганської та Донецької областей, протягом доби Сили оборони відбили 18 ворожих атак.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці, оприлюднивши оперативну інформацію станом на 18:00 28 травня.

Згідно з даними Генштабу, загалом за добу українська авіація завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки загарбників, а також два — по зенітно-ракетних комплексах ворога.

Підрозділи ракетних військ й артилерії ЗСУ зі свого боку уразили три райони зосередження озброєння та військової техніки, зенітно-ракетний комплекс С-300, три пункти управління та склад боєприпасів росіян.

Російська армія загалом протягом доби здійснила 91 авіаційний удар та близько 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони і населених пунктах.

У Генштабі застерігають: імовірність здійснення загарбниками ракетних й авіаційних ударів залишається високою по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка змін не зазнала, ознаки формування наступальних угруповань ворога не виявлені.

На Сіверському та Слобожанському напрямках Російська Федерація продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Біля Кіндратівки, Басівки, Могриці, Миропілля й Славгорода Сумської області, а також Плетенівки й Вовчанських Хуторів Харківської області протягом доби росіяни завдавали авіаційних ударів.

З мінометів і артилерії ворог бив по Карповичах, Тимоновичах, Залізному Мосту і Мурав’ях Чернігівської області, Нововасилівці, Середині-Буді, Прогресу, Дем’янівці й Манухівці Сумської області, а також по Липцях, Гатищу, Плетенівці, Вовчанську, Малій Вовчій і Бударках Харківської області.

На Куп’янському напрямку протягом доби війська РФ вели безуспішні наступальні дії в районі Масютівки Харківської області. Авіаційного удару загарбники завдали в районі Кислівки Харківської області.

Від артилерійських і мінометних ударів ворога потерпали Колодязне, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка й Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби наступальних дій російська армія не проводила, натомість атакувала з авіації райони Ягідного Харківської області, Сергіївки й Білогорівки Луганської області, Іванівки, Спірного, Рай-Олександрівки та Веселого Донецької області. Артилерійських обстрілів від росіян зазнали Невське й Білогорівка Луганської області, Торське, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби російські війська вели безуспішні наступальні дії у районі, що північно-східніше від Оріхово-Василівки, а також у напрямку Іванівського.

У районі Предтечиного, Білої Гори, Курдюмівки, Нью-Йорка та Яблунівки Донецької області загарбники завдавали авіаційних ударів. Від ворожих обстрілів постраждали Василівка, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Костянтинівка та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку російські війська наступальних дій не проводили. Натомість били з авіації по районах Авдіївки, Водяного і Первомайського, з артилерії обстрілювали Авдіївку, Первомайське та Карлівку Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські захисники відбили 12 ворожих атак у районі Мар’їнки. Туди ж загарбники завдали авіаційного удару. Ворожих обстрілів зазнала також Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку росіяни здійснили авіаудар у районі Вугледара, обстрілювали Парасковіївку, Новомихайлівку, Вугледар, Новоукраїнку, Пречистівку та Шахтарське.

На Запорізькому і Херсонському напрямках загарбники продовжують вести оборонні дії. Ворожих обстрілів зазнали Времівка й Новопіль Донецької області, Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки і Степногріськ Запорізької області, Херсон, Золота Балка, Михайлівка, Веселе, Козацьке, Миколаївка, Львове, Іванівка, Антонівка, Дніпровське й Кізомис Херсонської області.

У тимчасово захопленому Нижньосірогозькому районі Херсонської області триває примусова паспортизація громадян України. За інформацією Генштабу, російські загарбники постійно тиснуть на місцевих жителів, погрожують їм, зокрема, депортацією.

Встановлено, що в разі відмови від отримання документів російського зразка громадянам з українським паспортом, водійським посвідченням і технічним паспортом на транспортний засіб загарбники погрожують конфіскацією.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 28 травня російська армія вкотре атакувала Україну безпілотниками типу Shahed. 58 з 59 ворожих дронів знищили Сили оборони.

Источник