Як заробити багато грошей, якщо набридло бути бідним

Детальний посібник для тих, хто бажає покінчити з боргами та правильно підійти до організації особистих фінансів.

Покінчити з боргами та накопичити на автомобіль, початковий внесок на квартиру чи іншу важливу покупку роками залишається нездійсненною мрією для багатьох. Тим часом досвід інших людей каже, що в цьому немає нічого неможливого. Як правильно підійти до організації особистих фінансів, інформує Ukr.Media.

З чого почати?

Кожна людина має знайомого, який доживає останні дні до зарплати без гривні в кишені. Цей феномен практично залежить від рівня доходів. На мілині регулярно бувають люди, які заробляють і десять тисяч на місяць, і сто. Тому перше, з чого експерти радять розпочати, — це вибрати по-справжньому важливу мету та налаштуватися на завзяту роботу.

У людини є внутрішня система пріоритетів, спираючись на яку вона робить свій вибір. Друзі можуть годинами розповідати вам, як їм хочеться щось придбати, але вони не роблять нічого, щоб досягти бажаного. Те саме вірно і для грошей: щоб почати накопичувати, потрібен мотив і систематичні зусилля.

Люди часто переоцінюють свої можливості на коротких дистанціях і схильні недооцінювати на довгих. Це означає, що регулярні дії дають більший ефект, ніж спроби швидко розібратися з проблемами та отримати більшу суму. У тому, що стосується мотивації та фінансової дисципліни, справді дуже багато психології, і над своїми діями обов'язково варто добре подумати.

Складаємо план

Потрібно чітко проаналізувати свій особистий чи сімейний бюджет, для цього потрібно протягом місяця записувати абсолютно всі витрати, навіть ті, які здаються маленькими. Потім треба розділити витрати на ті, що необхідні, і ті, що просто приносять задоволення. Після цього слід обмежити те, без чого ви можете обійтись. Наприклад, пити каву вдома, а не у кафе.

Часто люди витрачають зайві гроші на різні непомітні дрібниці, тому важливо порахувати всі витрати без винятку. Якщо ви звикли розплачуватись банківською карткою, організувати ревізію витрат буде набагато простіше, оскільки всі витрати запам'ятовує додаток вашого банку. Щоб мотивувати себе відмовитися від приємних дрібниць, іноді буває достатньо підрахувати, скільки на них йде грошей на рік. Ця сума може дуже здивувати.

Корисно ставити собі ліміт на покупки, які потрібні лише для задоволення. Відмовитися відразу від усіх подібних витрат буває психологічно дуже важко, але систематизувати та планувати витрати під силу кожній людині.

Позбавляємось зайвого

Перше, чого потрібно обов'язково позбутися, — це мікрокредити. В основі мікрофінансового бізнесу лежать величезні відсоткові ставки, які здатні задушити будь-якого позичальника, який не сплатив свій борг у стислий термін.

Ставки за мікрокредитами грабіжницькі, вони можуть обчислюватися сотнями відсотків річних, оскільки кредитор закладає у вартість позикових грошей високий ризик неповернення. Інакше кажучи, відповідальні позичальники платять і за себе, і за тих людей, які відмовилися повертати борг. Збільшувати свої накопичення у такій ситуації неможливо, подібні борги слід погасити якнайшвидше, а краще взагалі забути дорогу до мікрофінансових організацій.

Часто у людей є речі, які не приносять користі, але при цьому вимагають витрат або просто лежать без діла. Це може бути будь-що, від одягу та дитячих іграшок до дачного будиночка, який бачить своїх господарів лише кілька разів на рік. Є сенс все це продати, а отримані гроші інвестувати чи витратити на те, що дійсно необхідно.

Позбутися деяких продуктів буде корисно не тільки для гаманця, але і для шлунка. Різні снеки або солодощі рідко ставляться до категорії здорового харчування і зазвичай коштують у перерахунку на кілограм дорожче, ніж якісні та корисні продукти. Правильне харчування у будь-якому випадку обходиться дешевше, бо не провокує хвороби, за лікування яких доведеться потім платити.

Вчимося заощаджувати

Після того, як ви проаналізували свої повсякденні витрати, варто скласти план майбутніх витрат, краще одразу на рік. Зимовий одяг дешевше купувати влітку, а літній — узимку. Багато товарів можна придбати на сезонних розпродажах, корисно стежити за знижками та порівнювати ціни в інтернеті. Особливо жителям невеликих міст, де не має великої конкуренції між місцевими магазинами. Найчастіше товар з онлайн майданчиків купувати вигідніше.

Великий ефект буває від планування своєї відпустки. Куплені заздалегідь квитки і путівки іноді відрізняються за ціною від «горящих» в рази. Взагалі, щоб навчитися з користю заощаджувати, спочатку треба навчитися добре рахувати.

Найкраще це видно на прикладі підбору умов щодо іпотеки. Ваші витрати на нову квартиру можуть сильно відрізнятися за різним початковим внеском, терміном кредитування та інших параметрів. Але прораховувати витрати корисно і в тому разі, коли йдеться про невеликі покупки.

Звикаємо збирати

Найпростіший спосіб почати збирати — це взяти собі за правило відкладати 5%-10% з будь-якого доходу. Головне — це робити систематично.

Універсальні рекомендації щодо планування особистого бюджету та накопичень корисні, але ще ефективніше буде опрацювати свою ситуацію з фінансовим консультантом. Якщо людина не бачить способів змінити своє матеріальне становище на краще, це ще не означає, що їх справді немає.

Шопоголіку в кредитній ямі немає сенсу читати поради про накопичення, спочатку йому потрібно грамотно позбутися боргів. Іноді людям потрібно допомогти тверезо оцінити їхні можливості чи розплющити очі на справжню ціну позикових коштів. Хтось упевнений, що не може змусити себе зібрати гроші інакше, як узявши кредит, і вважає, що зобов'язання перед банком його дисциплінують. Але це не так.

Намагаємось заробляти

Економити — це корисно, але треба ще й вміти примножувати свій прибуток. Якщо змінити роботу на високооплачувану поки що не виходить, варто вивчити доступні людині способи інвестування. Найпростіше — банківські вклади, але не варто обмежуватись лише ними.

Іноді банки пропонують вигідні накопичувальні рахунки та готові давати великий кешбек під час виконання певних умов. Але перед тим, як ухвалювати рішення, всю інформацію потрібно добре проаналізувати. Підвищивши свою фінансову грамотність, можна розглянути й складніші інвестиційні інструменти. У будь-якому випадку через інфляцію зберігати гроші просто «під матрацом» невигідно.

Знайти невеликий додатковий заробіток можна будь-де. З кожним роком з'являється все більше роботодавців та спеціальностей, які допускають віддалену зайнятість. А якщо потрібних знань немає, можна пройти навчання. Головне, щоб ваша мета вас справді мотивувала.

Дійте, і тоді все вийде.

Источник