В Україні випустили медаль на згадку про знищений драмтеатр у Маріуполі — Події

В Україні випустили медаль на згадку про знищений драмтеатр у Маріуполі - Події

Фото: знімок екрана youtube.com/@NationalBankofUkraine

Національний банк України випустив пам’ятну медаль «Маріупольський драмтеатр – місце невимовного болю». З 5 червня її запустять у продаж. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

— Повна назва «Маріупольський драмтеатр – місце невимовного болю». Її виготовили із нейзильберу. Тираж – 30 тисяч штук. Художники: Володимир Таран, Олександр та Сергій Харук. Скульптори: Святослав Іваненко та Володимир Дем’яненко, — повідомляється на сайті НБУ.

На аверсі медалі зображено на дзеркальному фоні малий Державний Герб України та вертикальний напис України. Також там вибито рік карбування медалі – 20/23, а в центрі на дзеркальному тлі абрису – образ Божої Матері.

— У центрі на дзеркальному фоні абрису образу Божої Матері, що тримає на розпростертих руках омофор, зображено неканонічний образ Богородиці, яка від горя і відчаю закрила обличчя руками, з-під її долонь течуть сльози, що збільшуються вниз. Вгорі з обох боків фігури на матовому фоні, що символізує руйнування міста, написи: місто Марії та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України, — йдеться у повідомленні.

На реверсі медалі — на дзеркальному фоні, що символізує вибух авіабомби, під прицілом будинок театру, перед фасадами якого написані великими літерами російською мовою діти півколом напису – Маріупольський драмтеатр.

У березні 2022 року російські війська скинули потужну авіабомбу на драматичний театр, у якому ховалися від війни сотні мирних людей. В результаті загинули щонайменше 300 людей, але ЗМІ писали, що кількість жертв досягала 600 осіб. 13 квітня експерти ОБСЄ заявили, що російські військові відповідають за бомбардування Маріупольського театру, назвавши це воєнним злочином.

В Україні випустили медаль на згадку про знищений драмтеатр у Маріуполі - Події

Джерело