Херсонська ОВА надає неповні відповіді на запити

Не вперше Херсонська обласна військова адміністрація надала неповну відповідь на запит, підходячи формально до виконання своєї роботи, а не приховуючи інформацію. Такий висновок ми зробили після отримання відповіді на останній запит.

У травні ми запитали у ХОВА інформацію про заробітну плату голів адміністрації та першого заступника з 24 лютого 2022 року, тобто з часів створення Президентом військових адміністрацій, у рамках дослідження ІМІ ступеню відкритості  обласних військових адміністрацій. 

У відповіді містилися відразу дві проблеми. По-перше, посадова особа, яка готувала відповідь, пояснила, що в штаті Херсонської ОВА не існує посади першого заступника. По-друге, зарплату всіх трьох очільників області, які за 15 місяців повномасштабного вторгнення керували областю, вказали загальною цифрою, не розписавши ані помісячно, ані по статтях, з яких і складається заробітна плата посадовця.

Те, що в структурі та штатному розписі Херсонської обласної військової адміністрації відсутня посада «першого заступника начальника Херсонської обласної військової адміністрації», відповідає дійсності, адже всі заступники начальника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна працюють у штаті Херсонської обласної державної адміністрації. Але справа в тому, що на початку відповіді заробітні плати голів наведені у таблиці навпроти їх посади “голова ОДА”. І це не завадило розпоряднику інформації з військової адміністрації надати її. Так само можна було надати інформацію про заступника/ів голови ОДА. Виходячи з цього, можна припустити, що, відповідаючи на інформаційний запит, посадовці підійшли до виконання завдання суто формально. 

Приблизно такою ж була і історія з відповіддю на питання про заробітну плату голови ОВА. У ХОВА відповіли, надавши загальну суму за час роботи на посаді Геннадія Лагути, Ярослава Янушевича і Олександра Прокудіна. 

Як відомо, за час, що минув з початку російського повномасштабного вторгнення, на Херсонщині Президент змінив вже трьох начальників ВА. Призначений восени 2021 року Геннадій Лагута був звільнений 11 липня 2022 року. За цей час він заробив 330 108,65 грн. Його наступник Ярослав Янушевич пропрацював з 5 серпня 2022 року по 26 січня 2023 року і заробив за цей час 390 709,98 грн.

Діючого начальника обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна Президент призначив на посаду 9 лютого 2023 року і до 31 квітня він отримав 397 107,30 гривень зарплати. 

Тож, з відповіді незрозуміло, яка заробітна плата отримувалася щомісяця та з чого вона складалася, про що, власне, і запитувалося. Єдине, що стає зрозумілим, то це те, що зарплата діючого голови ОВА Олександра Прокудіна за два з половиною місяці більша в сумі, ніж у його попередників, які пропрацювали на посаді приблизно по чотири з половиною місяців кожен. 

Доказом формальності нинішньої відповіді є подібний документ, отриманий нами ще у квітні. Тоді ми також просили надати інформацію про заробітну плату голови ОВА та його заступників.

В документі видно, що існує можливість деталізувати зарплату голови ОВА та заступників, що тоді і було зроблено.

Підсумовуючи викладене, зазначимо, що до повномасштабного вторгнення посадовці ОДА та органів місцевого самоврядування рідше йшли на те, аби надавати запитувачам неповну інформацію. Такі випадки стали траплятися у відповідях вже після початку повномасштабного вторгнення. Хоча, маємо сказати, що жодного випадку ненадання інформації за останні 15 місяців не фіксували. 

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації у Херсонській області

Джерело