Які трави потрібно святити на Трійцю

На свято Трійці господині наводять в будинку чистоту і готують різні страви, а також прикрашають житло свіжими гілками рослин і ароматними травами.

На свято Трійці господині наводять в будинку чистоту і готують різні страви, а також прикрашають житло свіжими гілками рослин і ароматними травами. Пов'язано це з язичницьким святом Зелені святки, з яким тісно переплелися християнські вірування. Вважається, що у цей день настає літо і всі навколо зеленіє в повну силу, передає Ukr.Media.

Також на Трійцю прийнято збирати лікарські трави, які, згідно з повір'ями, набувають особливу силу. Їх зазвичай святять у церкві, а потім приносять додому і зберігають. Якщо хтось захворів — лікуються саме ними. В основному на Трійцю прийнято святити полин, чебрець, пижмо, м'яту, мелісу, пижмо, волошки і аїр.

Полин

Димом сухого полину радили обкурювати житло перед новосіллям, а потім і прикріплювали пучок трави над вхідними дверима, щоб у будинок не потрапляло хвацько і нечисті сили. А подорожній, який сховає собі в черевик листочок полину, не буде знати втоми. Якщо подивитися крізь пучок полину на полум'я багаття, запаленого в честь літнього сонцестояння, то весь рік буде хорошим зір.

У народній медицині корінь полину використовували як заспокійливий засіб, а листя в якості болезаспокійливого, регулює діяльність шлунково-кишкового тракту і менструального циклу.

Аїр

Стебла аїру болотного розкидали по підлозі у всіх кімнатах. Він привертає в будинок добрих духів, очищає житло і зміцнює здоров'я мешканців, приносить удачу, багатство, душевну рівновагу і надійно захищає від лиха.

З лепехи робили настоянки для полоскання рота, а шматочок висушеного корінця радили тримати в роті біля запаленої ясна, як дезінфікуючий засіб. Також відваром з лепехи лікували випадання волосся.

Любисток

Вважається, що любисток захищає від будь-якого чаклунства, пристріту, псування або нечистої сили. Корінь додавали у воду для купання, відваром мили волосся, а мами клали любисток в ліжку своїм дочкам: щоб дівчинка своє щастя вибрала, не чуже, і щоб він з нею залишилося назавжди.

Відвари, настої та чаї з любистку застосовуються як сечогінний, сердечне, відхаркувальний, очищає і болезаспокійливий засіб. Свіжі потовчені листки прикладають до чола для зняття головного болю.

Пижмо

Пижмо також вважається травою-оберегом. Наші предки вірили, що якщо носити при собі її листя, то всякому "привороту відворот буде".

У народній медицині пижмо використовується при лихоманці, як протиглисний засіб, при шлунково-кишкових захворюваннях, подагрі, ревматизмі, захворюваннях печінки і жовчного міхура.

Препарати з пижма посилюють секрецію жовчі, тонізують мускулатуру органів травлення, підвищують артеріальний тиск крові, нормалізують ритм серця, а також ранозагоювальну і протизапальну дію.

Чебрець (чебрець)

У народі вірили, що пучок чебрецю в будинку може допомогти жінці залучити судженого, народити і виростити дитину, зберегти мир в сім'ї. Іноді чебрець зашивати в подушку, щоб позбавити від нічних кошмарів або носити з собою як оберіг.

Щоб віднадити від будинку поганого людини, йому взуття підсипали порошок з висушеної трави. У селах димом сушеного чебрецю обкурювали худобу, уберігаючи його від псування або пристріту.

Вірили, що гілочка чебрецю наділить чоловіка, який носить її з собою, сміливістю, мужністю, завзяттям, хоробрістю і принесе успіх. У Стародавньому Римі жовніри купались у воді, настояній на тимьяне, щоб набратися сили, сміливості і енергії ("thymus" — означає "сильний", "мужній").

Чай з чебрецю заспокоює і служить в якості снодійного. Чебрець в народній медицині застосовували як відхаркувальний, потогінний, заспокійливий та болезаспокійливий засіб. Примочками з чебрецю знезаражували рани, тамували біль. З ним корисно приймати ванни.

М'ята і меліса

Кажуть, м'ята відлякує злих духів, очищає і захищати будинок від ворогів. Аромат свіжих товчених листя предки використовували як засіб проти сонливості, а сухе листя м'яти зашивали в подушку, щоб поліпшити сон.

Чаї з м'яти і меліси заспокоюють, покращують роботу шлунково-кишкового тракту, знімають зубний біль. Компресами з теплих листя меліси можна лікувати шкірні запалення, а якщо пожувати листя м'яти з медом, то вони усунуть запах алкоголю

Волошка

Волошка вважається оберегом від нечисті, а також йому приписують приворотні властивості. Молодим дівчатам потрібно його носити собою, і тоді вони обов'язково зустрінуть свого коханого.

Квіти волошки застосовуються як потогінний, жовчогінний, жарознижуючий, сечогінний і антимікробну. Також волошка розслабляє, загоює рани, знеболює, знімає спазм гладкої мускулатури внутрішніх органів, поліпшує процеси травлення і збуджує апетит.

Волошка застосовують при кашлі, застуді, набряку серця і нирок, циститі, нефриті і уретриті. Також рослина є засобом, поліпшує травлення. Волошка використовують для примочок при очних хворобах, захворюваннях шкіри, сліпоти.

У народній медицині цю квітку використовує при головних болях, для очищення крові. А також волошка застосовують для складання трав'яних зборів і чаїв.

Також багатьох цікавить, що робити з гілками і травами, які залишилися з Трійці. Торішні рослини краще всього використовувати таким чином: згодувати тваринам або спалити.

Источник