Єдиного правильного рішення для роботи укриттів у теперішніх умовах немає – Симчишин

Хмельницька обласна військова адміністрація розпочинає перевірки доступності до сховищ під час повітряних тривог. За словами першого заступника начальника ОВА Сергія Тюріна, доступ до всіх укриттів має бути безперешкодним та цілодобовим. Іншої думки Хмельницький міський голова Олександр Симчишин, інформує Суспільне.

Хмельницька обласна військова адміністрація розпочне перевірку доступності до сховищ під час повітряних тривог. Відповідне рішення прийнято комісією ТЕБ і НС.

«Наголошую, під час повітряної тривоги жителям області має бути безперешкодний та цілодобовий доступ до всіх визначених укриттів», — сказав Тюрін.

У Хмельницькій міській громаді існує 65 сховищ на підприємствах та чотири протирадіаційні укриття, каже Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Водночас, на його думку, єдиного правильного рішення для роботи укриттів у теперішніх умовах воєнного стану немає.

«Як на мене, найпростіше популістично заявити, що всі укриття мають бути відкриті цілодобово. Ми це зробили навесні 2022 року. Я карав, притягував до дисциплінарної відповідальності, депреміював керівників, укриття яких були закриті навесні 2022 року. В результаті це призвело до того, що в багатьох укриттях з’явився соціальний елемент. Побили, потрощили всі лампочки, повиривали кабель, напаскудили, причому, в прямому сенсі цього слова. На мою думку, укриття має бути обов’язково відкритим під час повітряної тривоги. І багато будинків для себе такі алгоритми сформували. Коли укриття закривалось, ключик був у відповідального, якого визначали самі мешканців будинків. І він у випадку повітряної тривоги йшов і відкривав укриття, туди можна було заходити”, — говорить Олександр Симчишин.

 

Джерело