Ситуація на підконтрольних Росії територіях станом на 7 червня — 08 червня 2023 :: Донеччина

Руйнування греблі Каховської ГЕС

Станом на ранок 7 червня в Херсоні вже затоплено 17 свердловин, 6 насосних станцій каналізації, зруйновано два водозабори, ще одна насосна станція водопроводу — під загрозою затоплення.

На окупованій частині Херсонської області «влада» не змогла відразу організувати евакуацію . Захоплене Росією місто Олешки майже повністю затоплено. Місцеві мешканці ночували на дахах будинків. За інформацією мера міста Євгена Рищука, на вечір 7 червня було відомо про трьох загиблих від повені.

Голова окупаційної «адміністрації» Володимир Сальдо заявив , що з затоплених територій окупованої частини Херсонської області евакуйовано понад чотири тисячі осіб.

У МВС України повідомили , що на 16:00 з Херсонської області евакуйовано 1854 громадян, які опинилися в зоні підтоплення.

«Міністерка праці та соціальної політики» окупаційної адміністрації Алла Бархатнова заявила , що близько 15 тисяч домоволодінь підтопило в Херсонській області через часткову руйнацію Каховської ГЕС. За даними української влади, на території області підтоплено 29 населених пунктів, з них 10 — на тимчасово окупованій території.

Знищення Каховської ГЕС призвело до повної зупинки функціонування меліоративної інфраструктури у районах Каховського водосховища. Окрім цього, затоплено території національного природного парку «Нижньодніпровський».

Права людини

Угруповання «ДНР» засудило військовополоненого бійця полку «Азова» Рената Алієва до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму за звинуваченням у «вбивстві» мирного жителя Маріуполя.

Бойові дії

Командир «Російського добровольчого корпусу» Денис Нікітін заявив , що бійці РДК вже сьомий день контролюють село Нова Таволжанка Білгородської області РФ. Водночас губернатор Білгородської області В’ячеслав Гладков написав о 20.34, що «на території Нової Таволжанки противника немає».

Внаслідок обстрілів у Донецьку та Горлівці зруйновано чотири приватні будинки, пошкоджено автомобіль та ЛЕП.

Новини Донбасу у відеоформаті:

Дякуємо, що читаєте! Підписуйтесь щоб бути в курсі новин.

Більше інформації про війну, геополітику та гуманітарну ситуацію в розсилці від журналіста Олексія Мацукі.

Джерело