Чи можна їсти морозиво в разі хворого горла: лікарі розвіяли популярний міф

Що може статися.

Морозиво в разі хворого горла здатне знижувати больові відчуття і зменшувати набряк, але також може призвести до порушення кровотоку в запаленому місці, збільшуючи ризик ускладнень, заявили лікарі, інформує Ukr.Media.

Морозиву часто приписують лікувальні властивості. Але чи так це насправді? Дійсно, при ангіні та інших захворюваннях горла морозиво охолоджує запалену тканину мигдаликів, зменшує набряк у горлі та знижує больові відчуття. При цьому може статися і порушення кровотоку в запаленому місці, що підвищить ризик виникнення нового вогнища запалення, зазначили фахівці.
Вони зазначили, що для знеболювального ефекту є безпечніший спосіб — за допомогою місцевих антисептиків для горла, що містять анестетики. Тому лікувати морозивом ангіну, тонзиліт та інші проблеми з горлом однозначно не варто, підкреслили експерти.
За їх словами, якщо у спеку їсти крижане морозиво дуже швидко, ковтаючи великими шматками, то велика ймовірність заробити проблеми, навіть якщо горло не боліло.

Переохолодження ротової порожнини може призвести до рефлекторного спазму розташованих зовсім близько судин носоглотки та ротоглотки, а це вже зі свого боку сприяє зниженню вироблення місцевих чинників уродженого імунітету і підвищує ризики активації умовно-патогенної флори та вразливість до респіраторних інфекцій, пояснили лікарі.

Насамперед слід побоюватися ангіни, оскільки це насамперед запалення мигдаликів бактеріальної етіології.

Основну роль у розвитку гнійного запалення мигдаликів відіграють стрептококи. А вони дуже люблять солодке. Тож у цьому разі морозиво піде на користь стрептококам і на шкоду організму людини, хоч на деякий час і приглушить больові відчуття, додали фахівці.
Однак, якщо людина здорова і їсть морозиво неспішно, невеликими порціями, вже підталим, залишаючи в порожнині рота, поки воно не зігріється і не перетвориться на напіврідкий або рідкий стан, то воно принесе задоволення і не принесе шкоди організму, уточнили медики.

Источник