Капкан бідності — звички, що не дають людині досягти успіху

Багато хто скаржиться на злидні, безробіття, неуспіх у житті і часто навіть не підозрюють про те, що створюють собі проблеми самі.

Психологи виділяють кілька звичок, які міцно тримають людину в капкані злиднів і не дають із неї вирватися, інформує Ukr.Media.

Нерозумна економія

Це коли ви вирушаєте за тридев'ять земель заради дрібної знижки. Купуєте дешеві та свідомо погані речі, які швидко ламаються та втрачають товарний вигляд. Чому? Тому що скупий платить двічі — за такої економії це гарантований фінал.

Неякісні харчові продукти спричинять проблеми зі здоров'ям, а це витрати на лікарів. Знижки абсолютно нівелюються вартістю громадського транспорту чи бензину. Замість одягу, що втратив форму після першого ж прання, доведеться купувати інший. І це лише фінансові мінуси. Якщо ж рахувати витрачений час і отримані негативні емоції, ви явно залишаєтеся в програші.

Любов до грошей

Хоч як парадоксально не звучало, любов до грошей — це шлях до вічної бідності. Але особлива любов, фанатична і нестримна. Коли все, що ви бачите навколо себе, приймає тільки форму грошового еквівалента, коли ви нездатні насолоджуватися смаком їжі в гостях, тому що підраховуєте, скільки господарі витратили на святкове частування, коли вас не тішить подарована другом книга і ви не звертаєте уваги на те, що це ваш улюблений автор, а нарікаєте, що товариш на вас заощадив.

Як показує практика, люди, які так шалено ставляться до грошей, зазвичай, залишаються без них.

Табу та заборони

«Це занадто дорого для мене», «Я на це не заслуговую», «Не жили добре, нема чого й починати». Якщо хоч одна з цих фраз або якась аналогічна є у вашому лексиконі, багатим вам не бувати. Тому що ви самі накладаєте на себе безліч обмежень. І не даєте собі жодних можливостей.

Психологи кажуть, що процес заборони йде по наростаючій. Спочатку ви не дозволяєте собі, наприклад, якісну їжу. Потім накладаєте заборону на пристойний одяг. Далі починаєте заощаджувати на комфорті. А в результаті залишаєтеся не лише у злиднях, а й на самоті. Тому що почуття та емоції ви теж собі не дозволяєте.

Пошук друзів по нещастю

Погано, якщо ви самі постійно скаржитесь на життя. Але набагато гірше, коли ви знаходите собі соратників. Така компанія, яка навіть складається з двох людей, — болото, яке засмоктує і не дає змінити своє життя на краще.

Що робити?

Із «бідними» звичками треба боротися. Як? Ну звісно, звичками «багатими». Їх щонайменше три.

Рахуйте. Не лише гроші, а й час. І наочно переконайтеся, що за ті години, які були витрачені на поїздку до магазину знижок, ви б заробили значно більше нібито зекономленого.

Складіть список того, що «не про вашу честь». І виконайте хоча б один пункт із цього списку. Купуйте, наприклад, чашку кави у дорогому кафе. Одна чашка кави вас точно не розорить. Але зате дасть вам зрозуміти, що ви цього заслуговуєте.

Надайте життю смак. І колір. Бо у бідних вона, як відомо, прісна та сіра. Купуйте трохи незнайомих приправ і готуйте з ними. Купуйте яскравий шарф або помаду незвичного кольору. Загалом дозволяйте собі все, що можете і хочете дозволити. А можете і хочете багато. І поступово ваші «бідні» звички втечуть під натиском «багатих», зміниться ваша самооцінка. А разом із нею — і життя.

Источник