Щоб скандалів через бруківку, макарони та дороги – не було: Чи готові депутати Рівнеради ухвалити Антикорупційну програму

Мирослава Примак презентує Антикорупційну програму міста

Під час Дня депутата експерти громадської ініціативи «За чесний тендер» представили Антикорупційну програму міста. Вона є логічним продовженням антикорупційної стратегії, ухваленої на загальнодержавному рівні.

Наприклад, містяни могли б долучатися до процесу визначення пріоритетності видатків із міського бюджету.

Аби міська рада ухвалила документ, за процедурою хтось із депутатів має стати його співавтором. І такі охочі є, повідомив секретар Рівнеради Віктор Шакирзян. Серед них і він сам.

Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян

Перед ухваленням програму ще обговорюватимуть і, очевидно, вноситимуть зміни. Скільки часу це триватиме — спрогнозувати важко, адже документ ще має пройти через всі комунальні підприємства. Проте, за розрахунками Віктора Шакирзяна, голосування може відбутися і за півтора-два місяці. Але важливо запустити програму, аби вона працювала, а не лишалася на папері.

З тим, що місту вкрай потрібна Антикорупційна програма, погоджується голова фракції «Батьківщина» у Рівнераді Галина Кульчинська.

Голова фракції «Батьківщина» у Рівнераді Галина Кульчинська

Я голосуватиму за ухвалення цієї програми. Оскільки це інструмент, який зменшить в майбутньому ризики виникнення скандалів, яких останнім часом у місті стає все більше. Це і про бруківку за понад 50 мільйонів під час війни, і про ті ж макарони.

 

Ми ще довивчимо документ. Але в цілому ініціатива вкрай потрібна нашій громаді.

Підтримав програму й депутат від фракції «Голос» Святослав Клічук. Під час презентації документа він також публічно висловив готовність стати співавтором відповідного проєкту рішення.

Зі Світланою Марчук із фракції «Рівне Разом» на момент виходу матеріалу нам зв’язатися не вдалося.

Голова фракції «Європейська Солідарність» Павло Алексєвич не готовий висловити свою думку. Він повідомив, що йому ще треба ознайомитися з запропонованою програмою та обговорити її із фракцією.

Анна Хлістунова з фракції «За майбутнє» також каже, що їй важко відповісти однозначно.

Анна Хлістунова з фракції «За майбутнє»

Зокрема, вона не з усім згодна у частині, що стосується тендерів:

Дуже добре, коли перемагає якась фірма, але в нас є проблеми з фірмами, які можуть дуже низько опустити ціну для того, щоб виграти. А потім в результаті роботи цієї фірми видно, що з цього об’єкту просто вкрали частину грошей. Таких нюансів дуже багато. Тому прямі договори – не завжди погано.

 

Але, можливо, можна внести певні корективи, щоб програма справді працювала так, як вона має працювати.

Не готова підтримати програму Олена Хотенко з фракції «Слуга народу». Вона вбачає кілька ключових моментів, які нівелюють дію усієї ініціативи:

Олена Хотенко з фракції «Слуга народу»

Я – за антикорупційні ініціативи, тим паче від громадської організації. Але там є дуже ризикові пункти. Наприклад, у виконкомі має бути додаткова одиниця уповноваженого, який має відстежувати антикорупційні питання. І підпорядковуватиметься цей новий працівник безпосередньо міському голові.

 

Такі додаткові повноваження цілком можуть бути інструментом тиску на підлеглих. Людина, яка вповноважена виявляти ризики, підпорядковуватиметься чиновнику, який фактично ці ризики реалізовує.

Натомість Володимир Валявка з фракції ВО «Свобода» навпаки вважає, що така уповноважена людина в структурі виконкому повинна бути, щоб консультувати депутатів та чиновників щодо змін у законі та підказувати, де вони діють неправильно.

Володимир Валявка з фракції ВО «Свобода» ФОТО Рівне Вечірнє

Він зауважив, що в обласній раді є такий працівник. Але фракція ще вивчатиме досвід інших міст і після обговорення пропонуватиме правки, якщо вони будуть.

Антикорупційну програму депутатам презентувала юристка Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Юристка Громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак

Ми запитали й про її враження від обговорення документа:

Оскільки в мене очікувань високих нема – нема й розчарувань. Є кілька депутатів, які погодилися стати авторами, домовилися попередньо, що будуть додаткові зустрічі, можливо, якась фракція хоче мене запросити, щоб я детально щось проговорила з ними.

 

В будь-якому випадку є депутати, які вноситимуть це як проєкт рішення. А далі вже результати треба дивитися.

Після реєстрації документа і розгляду в комісіях, програму виноситимуть на сесію Рівнеради. І тоді вже саме від депутатів залежатиме, чи ухвалять антикорупційну програму.

Джерело