«Зареєструйся і плати» – серія 6: підприємці-переселенці, розповіли, як відкрили бізнес у Нововолинську та чому важливо реєструвати підприємство офіційно й платити податки | Новини Нововолинська

«Зареєструйся і плати» – серія 6: підприємці-переселенці, розповіли, як відкрили бізнес у Нововолинську та чому важливо реєструвати підприємство офіційно й платити податки | Новини Нововолинська

Розвивати або започатковувати підприємництво під час війни в Україні –  звучить як виклик. У підприємців після 24 лютого 2022 року все кардинально змінилося. Багато хто визнає: справи погіршилися, але є й такі, які не бояться випробувань, підлаштовуються під суворі реалії та продовжують рухатись вперед, підтримуючи економіку держави в тилу.

У шостій серії відеороликів «Зареєструйся і плати» розповімо про релокований бізнес, який з початку війни відкрили у Нововолинську внутрішньо переміщені особи. Підприємці Юлія Муленко та Андрій Михайлов діляться тим, як вони змушені були змінювати місце проживання, тікаючи від війни, справлялися з викликами, відкрили у Нововолинській громаді бізнес, розвивають його та офіційно сплачують податки.

Важливим чинником підтримки економіки країни, яка перебуває у стані війни, є офіційна сплата податків та зареєстровані працівники. Тож ми відзняли серію відеороликів на тему «Зареєструйся і плати», в яких успішні підприємці міст Володимир та Нововолинськ розкажуть, чому нині надважливо продовжувати працювати, підтримувати нашу державу, вести прозорий бізнес, офіційно сплачувати податки та розраховуватись з працівниками без «чорних конвертів».

Відео зняте задля підвищення підприємницького потенціалу мешканців Володимир-Волинської та Нововолинської територіальних громад в межах програми міжнародної співпраці EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП, що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Локальним партнером з виконання програми є Агенція регіонального розвитку Прибужжя у співпраці з Володимирською та Нововолинською міськими радами. 

EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим і середнім підприємствам у країнах Східного партнерства. Детальніше: www.eu4business.org.ua

До вашої уваги пропонуємо шостий відеоролик «Зареєструйся і плати», в якому співвласник компанії з переробки пластику «Green company» Андрій Михайлов та власниця кав’ярні «MIKA» Юлія Муленко, які переїхали з Київщини з початком війни, розкажуть про відкриття бізнесу у Нововолинську, розвиток діяльності, співпрацю з владою та чому важливо офіційно сплачувати податки.

Зміст ролика є виключною відповідальністю Агенції регіонального розвитку Прибужжя і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.

Релокований бізнес «Green company» з перероблення пластику

Андрій Михайлов – переселенець, співвласник компанії «Green company», яка 15 років займається збором, сортуванням та переробкою пластику. До початку повномасштабного вторгнення бізнес був розташований у Маріуполі та Запоріжжі. Виробничу лінію з окупованого Маріуполя вивезти не вдалося, врятували обладнання лише із Запоріжжя. Повномасштабне вторгнення росіян застало Андрія Михайлова в Ірпені, куди він приїхав до сім’ї.

Втікаючи від війни, Андрій поїхав у Нововолинськ, одразу пішов допомагати у волонтерський штаб і пропрацював там декілька місяців. Познайомившись із людьми та оглянувши місцевість, вирішив остаточно переїхати у Нововолинськ та перевезти бізнес.

«Нам вдалося врятувати лише 80% того, що в нас було. В окупації лишилися будівлі, сировина й обладнання. Наприклад, ми досі сплачуємо людям за пляшки й сировину, що приїхали до Маріуполя. Також закриваємо борги. І коли відкриваєте нову компанію, наприклад, вам треба 10 тис. гривень. У вас є ці гроші, ви запускаєте бізнес на своєму місці, тому знаєте, що купити, як все організувати. А коли приїжджаєте до Нововолинська, то треба вивчати місцеву ситуацію, і до того ж уже немає таких коштів», – ділиться труднощами, з яким довелося зіштовхнутися співвласник «Green company».

Бізнесмен скористався державною програмою підтримки з релокації бізнесу від Міністерства економіки України. Перевезення обладнання та підготовка до відкриття справи у Нововолинську тривали майже рік. Чоловік  впевнений, що не потрібно боятися щось робити, треба пробувати: «Якщо ти цілеспрямовано працюєш, то в тебе все вийде».

Андрій додає, що люди ще не навчені сортувати відходи, їм набагато легше все разом викидати у смітник. Тож підприємству інколи не вистачає сировини. На виробництво до них потрапляє 20-30% від того, що викидають. Пет-пляшка на смітнику займає багато місця. Якщо її переробляти, то сміттєзвалища зменшаться, майже вдвічі, переконаний підприємець. Ту ж пляшку можна помити, висушити, а потім зробити з неї нову або ж виготовити синтепон, пакувальну стрічну чи неткане волокно.

Підприємець впевнений, що будь-який бізнес повинен бути зареєстрований офіційно, і всі мають сплачувати податки. Не важливо, чи це компанія релокована або  місцева, чи це найманий працівник або приватний підприємець.

«Коли ти все організовуєш, як належить, то можеш працювати спокійно. Ти не хвилюєшся, що до тебе приїде перевірка, випише штрафи. Це перше. А друге – ти розумієш, що твої податки йдуть на певну справу, наприклад, зараз важливо їх сплачувати, щоб у нас були кошти на фінансування держави. Місцеві податки дають можливість фінансувати розвиток міста, ті ж самі дороги робити», – розповів бізнесмен.

Людям, які хочуть відкрити власну справу, підприємець радить знайти те, що вони люблять, робити те, що подобається. Сам він планує активно працювати над розвитком свого бізнесу, адже переїхав у Нововолинськ надовго.

Юлія Муленко, втікаючи від війни, відкрила власний бізнес «з нуля» у Нововолинську

Юлія Муленко приїхала до Нововолинська з Києва. Чому саме сюди? Пояснює: тут народилася. На початку війни вона залишалася у столиці з мамою та маленьким сином і перебувала там аж до кінця квітня, поки окупанти не покинули Київщину. Боялися виїжджати власним авто, щоб не нарватися на ворога в дорозі, а на потяг було потрапити важко. Тож ховалися в підвалі на дачі. У Нововолинську в Юлії проживає бабуся, до якої вони й переїхали.

До початку війни в Києві підприємиця працювала журналістом, згодом почала організовувати концерти артистів, але з початком повномасштабного вторгнення її сфера діяльності повністю призупинилася. Жінці бракувало якогось заняття, адже звикла, що постійно в русі, а тут всі справи зникли. 

Вона захотіла відкрити бізнес, але не знала, який саме. Перебуваючи деякий час, у Нововолинську, зрозуміла, що не може знайти каву, яка б їй подобалася. Для підприємиці це важливо, адже в Києві мала традицію щоранку ходити у кав’ярню із запашною кавою. Рішення прийшло саме собою. За місяць після переїзду Юлія  відкрила кав’ярню, хоч до того ніколи не мала справу з ресторанним бізнесом.

«Я за три тижні знайшла приміщення, відкрила ФОП, знайшла бухгалтера, пройшла курси баристи. Я сама працювала спочатку за кавовою машиною. Навіть не рахувала за скільки воно мені відіб’ється, а просто почала робити, бо не було часу на роздуми», – ділиться досвідом відкриття власної справи підприємиця.

ФОП Юлія відкрила через Дію і зізнається, що навіть думки не мала, щоб працювати неофіційно. Її навчили, що все має бути згідно із законом.

«Ми ж рухаємось у Європу. Мені здається, що тіньовий бізнес залишився десь у 90-их роках. Я така людина, яка ніколи не думала обходити закони. Я живу за відповідними правилами, мене так вчили мої батьки, і я не розумію, який інший варіант може бути. Ми хочемо працювати на благо України, ми хочемо розвивати нашу державу, то як можна працювати неофіційно?» – ділиться думками  Юлія Муленко.

Сплачуючи податки, підприємиця допомагає підтримувати економіку держави, що особливо важливо під час війни. Вона впевнена, що всі підприємці, які можуть допомагати країні зараз, мають це робити.

«Держава турбується про своїх громадян. Пенсіонери отримують пенсії, люди мають соціальний захист. Чому ми здорові дорослі люди, які працюють, які також можуть допомагати країні, не маємо сплачувати податки?», – коментує власниця кафе «МІКА».

Відома «МІКА» в Нововолинську тим, що там відбувалися  благодійні концерти зі збором коштів для військових за участю відомих українських артистів, з якими Юлія Муленко працювала раніше. Зокрема, виступали Саша Чемеров, Женя Галич, також приїжджав Володимир Дантес.

Вона вважає, якщо людина має якусь ідею та фінанси для її старту, то потрібно цю ідею втілювати у життя, бо чим довше ти думаєш, тим менше шансів, що реалізуєш свій задум. Бізнесвумен загорілася ідеєю з кав’ярнями і тепер планує відкрити регіональну мережу у невеличких містах Волині, бо вважає, що люди там також заслуговують на якісний продукт. Крім того, це створює здорову конкуренцію, бо інші підприємці у Нововолинську також почали слідкувати за якістю своїх продуктів і впроваджувати новинки.

***

Це остання серія мотиваційних відеороликів «Зареєструйся і плати» за допомогою яких, ми намагалися показати вам, що започатковувати власний бізнес не так страшно, як здається на перший погляд. І для цього не потрібна дуже велика сума коштів. Бізнес любить сміливих, ризикових, креативних людей, які не бояться йти на зустріч своїм страхам.

Пропонуємо вам топ мотиваційних фраз від наших успішних учасників:

йдіть назустріч своїм страхам;не бійтесь, навіть якщо 100 разів не вийшло, пробуйте ще;робіть те, що любите, любіть те, що робите; без ризику бізнес не побудуєш;немає нічого неможливого;якщо вперто йти до своєї цілі, то рано чи пізно ти до неї дійдеш;застій – це занепад підприємства;важливо, щоб робота приносила задоволення не лише матеріальне, але й моральне.

Поспілкувавшись з нашими героями, бачимо, що навіть у час війни починати та розвивати бізнес – актуально. Головне мати велике бажання, хорошу команду та продовжувати працювати й обов’язково сплачувати податки. Завдяки вчасно і належно сплаченим податкам:

держава спроможна утримувати та забезпечувати армію;державні органи продовжують функціонувати;оновлюється інфраструктура;ваші діти можуть здобувати освіту;хворі  отримують лікування;пенсіонери та люди з інвалідністю мають грошове забезпечення та державні пільги.

«Зареєструйся і плати» та підтримуй економіку нашої країни, адже нам із вами ще її відбудовувати!

Дивіться також:

«Зареєструйся і плати», серія №1 – власники мережі вуличних кав’ярень «Kava avenue» та мережі ресторанів «Family»;«Зареєструйся і плати», серія №2 – володимирські підприємиці зі сфери медицини та краси лікар-подолог Анастасія Нагірняк та б’юті-майстриня Анна Кучман;«Зареєструйся і плати», серія №3 – власники ТЦ «FORest» і мережі магазинів «Рідний край» Юрій Сиротюк у Нововолинську та володимирський бізнесмен Сергій Бучак, який організовує всеукраїнські концерти відомих артистів і займається торгівлею;«Зареєструйся і плати», серія №4 – власники ресторанного бізнесу «Лакомка», «Вулик» та «База» поділилися своїми секретами прозорої й успішної підприємницької діяльності;«Зареєструйся і плати», серія №5: Юрій Єлева з родиною біля Нововолинська створили яблуневий сад/
Джерело