Яку позитивну роль відіграє опозиція в умовах масових протестів » Экономика | Ekonomist

Авторитарна модель управління, яка мала місце у Казахстані, в останні 30 років продемонструвала багато уроків, які мають вивчити інші країни пострадянського табору. Назарбаєв зберігаючи одноосібну владу спромігся вислужуватися перед США, що давало йому індульгенцію на авторитаризм.

Аналізуючи казахстанську практику авторитарного режиму, екс-спікер українського парламенту Володимир Литвин на своїй сторінці у Facebook наголошує, що зачистивши усіх незгодних/незадоволених та тих, кого можна вважати за опозицію, авторитарна влада має усвідомлювати: у випадку протестів нікому утримувати їх у більш-менш цивілізованих межах.

«Це у свою чергу дає простір для реальних екстермістів. Протести без авторитетного лідерства – прямий шлях до насильства, мародерства, вбивств. Принагідно слід зазначити, що приватні армії, муніципальні варти, а тепер ще й територіальні структури оборони – це та інше, що практикується в Україні, в критичний момент може «вистрілити» проти влади, а потерпатиме населення», – переконаний Литвин.

Зазначимо, що у перші дні нового 2022 року у Казахстані спостерігалися масові протести невдоволених підняттям цін на скраплений газ громадян. В процесі протестних дій економічні вимоги доповнилися політичними вимогами. Сутички між силовими структурами та протестуючими призвели до загибелі великої кількості людей.

Економіст

Источник