Лікування розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю

Алкоголізм — проблема, яка існує в багатьох країнах світу. Тому лікування алкоголізму https://medlux.net.ua/likuvannya-alkogolizmu/ є важливим процесом, що надає можливість повернути людині контроль у своє життя.

У чому полягає лікування?

Метою лікування розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю, нині є стійка зміна поведінки. Лікування призначається відповідно до індивідуальних потреб пацієнта. Крім лікаря, підтримку надають багато інших фахівців. Основну частину лікування становить психологічна допомога, яку за необхідності підкріплюють ліками. Окремо ліки не застосовуються. Оскільки важлива роль у зміні навичок належить сім’ї та іншим близьким людям, можна залучити їх до лікування.

Фахівець, звичайно, може допомогти у впровадженні змін, проте пацієнт і сам має бути готовий змінити своє життя та зробити свою частину роботи.

Оцінка ситуації та план лікування

У ході першої співбесіди, присвяченої огляду ситуації та визначення проблеми, спільно визначаються цілі лікування та детально обговорюються його можливості. Метою лікування може стати повна тверезість або скорочення вживання до меж вживання алкоголю з низьким рівнем ризику. Згодом ціль може змінитися – іноді починають зі скорочення споживання, а потім йдуть і далі — до тверезого способу життя.

Потім, з урахуванням мотивації, можливостей та переваг людини, складають план лікування. Пацієнт і лікар разом вирішують, як часто вони зустрічатимуться, чи потрібно залучити інших членів сім’ї, чи потрібно як лікувати супутні захворювання, а також визначають умови завершення лікування.

Лікування лише у тверезому вигляді

 

Буває і так, що в момент протверезіння у людини виникає такий сильний абстинентний синдром, що в надії впоратися з ним за допомогою алкоголю людина не може припинити пити. При сильному абстинентному синдромі слід обов’язково звернутися до фахівця, у тяжких випадках цей стан може супроводжуватись судомами чи делірієм.

За абстинентного синдрому лікар може полегшити стан за допомогою медикаментів. Важливо вживати поживні речовини, вітаміни, мінерали та пити достатню кількість рідини. Якщо ускладнень не виникає, лікування абстинентного синдрому займає зазвичай до семи днів. При тяжкому стані лікування абстинентного синдрому проводиться у лікарні та може тривати довше.

Після зняття абстинентного синдрому та настання тверезості можна приступати до основного лікування.

Тривалість та результати лікування

Лікування розладів, пов’язаних із вживанням алкоголю, є досить тривалим і зазвичай займає 6–12 місяців, а іноді й більше. На тривалість та результати лікування найсильніше впливають воля та готовність пацієнта. Якщо людина роками вживала алкоголь, щоб сховатись від своїх проблем або забути про них, може пройти багато часу, перш ніж вдасться у всьому розібратися та подивитися на життя свіжим поглядом.

Чим раніше буде виявлено проблему, тим краще. Тим меншим виявиться збиток, який встигне завдати алкоголю. Зловживання алкоголем, виявлене на ранній стадії, лікується порівняно легко.