У РФ заявили про запобігання контрабанди радіоактивного цезію-137

У РФ заявили про запобігання контрабанди радіоактивного цезію-137

Фото: aa.com.tr ФСБ затримала підозрюваних у спробі контрабанди цезія-137

Ізотоп нібито мали вивезти з країни і «використати на шкоду російським інтересам» у ході війни проти України.

У РФ заявили про затримання п’ятьох людей, які намагалися придбати кілограм радіоактивного ізотопу цезій-137 і вивезти його з країни, «для використання на шкоду російським інтересам у ході СВО (війни проти України — ред.)». Про це 23 червня повідомив Центр громадських зв’язків ФСБ Росії.

Зазначається, що «члени організованої злочинної групи» діяли при «координації громадянина України».

Як стверджує слідство, зловмисники намагалися в обхід законодавчих заборон та обмежень купити 1 кг ізотопу «цезій-137» за 3,5 мільйона доларів США.

Їх метою нібито було «контрабандне переміщення радіоактивної речовини з Російської Федерації за кордон для використання на шкоду російським інтересам під час СВО, проведення інформаційно-пропагандистської кампанії з дискредитації країни на міжнародній арені шляхом організації постановочних сцен застосування зброї масової поразки”.

Порушено кримінальну справу за фактами незаконного поводження з радіоактивними речовинами (ст 220 КК Росії) та приготування до контрабанди радіоактивних речовин  (ст. 30, ст. 226.1 КК Росії).

«Підозрювані взяті під варту і дають свідчення», — заявили у ФСБ.

Особи затриманих та подробиці спецоперації не розголошуються.

Нагадаємо, у травні Федеральна служба безпеки РФ заявила, що запобігла диверсіям на двох атомних електростанціях, які нібито намагалася здійснити українська розвідка.

У лондонському аеропорту виявили пакет зі слідами урану

Джерело