Що таке ETF і чи варто вкладати в нього гроші

Особливий фінансовий інструмент.

Василь уже вклав гроші в українські акції та облігації, а тепер захотів купити цінні папери іноземних компаній. Але він не знає, в які папери варто інвестувати і як це краще зробити. Василь з'ясував, що існує особливий фінансовий інструмент — біржовий фонд, до складу якого може входити багато іноземних активів, інформує Ukr.Media.

Що таке біржові фонди

Біржові фонди — готові портфелі різних цінних паперів чи інших активів. Інвестори можуть купити частки в таких портфелях — паї фонду.

Біржові фонди вигадали іноземні інвестиційні компанії та банки. Ці фонди отримали назву Exchange Traded Funds (ETF).

Навіщо потрібні фонди, якщо на біржі продаються іноземні папери

Цінні папери закордонних компаній справді можна купити через українського брокера. Але такі інвестиції мають недоліки:

У світі тисячі компаній, папери яких можуть принести добрий дохід. Але лише мала частина з них торгується на українських біржах.

Іноземні папери досить дорогі. Щоб зібрати серйозний портфель із різних цінних паперів, знадобляться великі вкладення.

Керувати цим портфелем самостійно складно — треба стежити за станом компаній та подіями на іноземних фондових ринках. А якщо доручити інвестиції брокеру доведеться платити йому вагому комісію — іноді до 5% на рік від суми грошей на вашому рахунку.

Біржові фонди дозволяють уникнути цих недоліків.

Чому ці фонди називають біржовими?

Назва «біржовий фонд» пояснюється тим, що паї такого фонду обов'язково мають торгуватися на біржі, де їх будь-якої миті можуть купити чи продати приватні інвестори. Найчастіше ціна паю прив'язана до одного з біржових індексів. У такому разі фонд ще називають індексним.

Біржовий індекс складається з певного набору цінних паперів чи інших активів. Наприклад, S&P 500 — це американський фондовий індекс. Він показує, як у сумі змінюється вартість акцій 500 провідних компаній США.

Індексний фонд вкладає гроші в ті ж активи і в тій самій пропорції, що і в обраному біржовому індексі. В інвестиційній декларації фонду завжди прописано який саме індекс він повторює. Інвестори можуть купити маленький шматочок цього набору пай фонду. Його ціна змінюватиметься так само, як і сумарна вартість всього набору. А вартість самого набору коливається разом із індексом.

Тобто якщо купити, наприклад, пай S&P 500, ви вкладетеся відразу в усі акції провідних компаній США. Коли вартість цих акцій (а значить, і індекс) зростатиме, ціна паїв фонду підвищуватиметься так само. Просяде індекс — подешевшають і паї.

ETF які не пов'язані з біржовими індексами, формуються за іншими правилами. Їхні керуючі компанії прописують в інвестиційній декларації види активів, які увійдуть до цього фонду, наприклад акції нафтогазових компаній. Потім вони вирішують, у які саме папери вкластися, коли їх купувати та продавати. Але зміна ціни паю відбуватиметься за тими самими принципами: піднімаються папери нафтогазового сектора — зростає вартість паю. І навпаки.

У чому особливості біржових фондів?

Якщо ви хочете інвестувати в біржові фонди, варто врахувати такі характеристики.

Ліквідність

Паї ETF торгуються на біржі як звичайні акції. Їхні котирування безперервно змінюються протягом дня. Це означає, що ви в будь-який момент можете купити та продати паї біржових фондів через свого брокера за справедливою ринковою ціною.

Склад портфеля

Біржові фонди дозволяють вкластися відразу у велику кількість цінних паперів. При цьому керуючі компанії, зазвичай, самі визначають точну структуру портфеля фонду, вирішують коли і які активи купити, а які — продати.

Біржові фонди найчастіше бувають індексними. Тобто їхні компанії, що управляють, просто вкладають гроші в заздалегідь встановлений список активів у строго певній пропорції — це будуть ті ж активи, в тій же пропорції, що і в індексі, до якого прив'язаний ETF.

Прозорість

Структура портфеля індексних фондів є абсолютно прозорою. Ви завжди можете подивитися, в які саме цінні папери вклалися. Це будуть ті самі папери, що й у біржовому індексі. Якщо ви вибрали індекс, який включає акції провідних IT-компаній, то туди точно не потраплять папери невідомих фірм із незрозумілим майбутнім.

Комісія

Комісія ETF за управління інвестиційним портфелем зазвичай становить 0,2-0,8% річних.

Ризики

Оскільки вартість індексних фондів жорстко прив'язана до певного індексу, ризик помилок компанії, що управляє, при виборі активів для інвестування зведений до мінімуму. Але отримати більшу прибутковість, ніж показує обраний індекс, також шансу немає.

Чи виплачують дивіденди та купони з паперів, що входять до портфеля біржового фонду?

Можливі два варіанти.

Деякі фонди виплачують дивіденди та купони власникам паїв у певній пропорції. Наприклад, у фонду 1000 паїв. У його портфель входить 100 акцій компанії А. Тобто на один пай припадає 1/10 акції компанії А. За підсумками року компанія А виплатила дивіденд — 10 доларів на акцію. Власник паю отримає 1/10 цього дивіденду — 1 долар.

Але набагато частіше фонди реінвестують виплати за акціями та облігаціями. Тобто за ці гроші докуповуються нові цінні папери. Таким чином, обсяг грошей у фонді та ціна його паїв зростають. Якщо взяти попередній приклад, то у разі рефінансування після виплати дивідендів вартість кожного паю зросте рівно на 1 долар.

Можна наперед дізнатися, як біржовий фонд розподіляє дивіденди та купонні доходи. Це зазначено у правилах фонду — ви знайдете їх, наприклад, на сайті компанії, що управляє, і в довідковій інформації про фонд на сайті біржі.

Плюси та мінуси біржових фондів

Вкладення у біржові фонди мають чимало переваг порівняно з іншими варіантами інвестицій.

  • Можна вкладати гроші відразу у безліч активів, навіть не маючи великого капіталу.
  • Не треба постійно стежити за структурою свого інвестиційного портфеля — це роблять керуючі компанії фондів.
  • Склад біржового фонду, прив'язаного до індексу, є абсолютно прозорим. Ви можете перевірити його будь-якої миті.
  • Ліквідність біржових фондів дуже висока. Ціни паїв перераховуються безперервно — як котирування акцій, а не за підсумками дня.
  • Гроші від продажу паїв біржових фондів ви отримаєте негайно.

Але, як і в інших фінансових інструментів, ETF мають недоліки:

  • Вкладення у будь-які фонди не гарантують прибутковості. Наприклад, якщо вартість золота впаде, ціна паїв ETF, прив'язаного до золота, також знизиться. Коли через якісь глобальні потрясіння вартість акцій всього сектора або навіть компаній усієї країни піде вниз, ціна паїв фонду з цими паперами також зруйнується. Якщо ціна паю визначена в доларах, євро чи фунтах, підсумкова прибутковість залежатиме і від руху валютного курсу. Але загалом вартість паю біржового фонду зазвичай коливається значно менше, ніж вартість окремих акцій. Адже навіть якщо з однією компанією щось трапиться і ціна її паперів суттєво зміниться, це не позначиться на ціні всього набору активів, які входять до біржового фонду.
  • Вкладення у біржові фонди, що знаходяться під управлінням іноземних компаній або містять закордонні цінні папери, пов'язані з геополітичними та інфраструктурними ризиками.
  • Гроші на брокерських рахунках не застраховані державою. Якщо брокер розориться, є можливість втратити гроші. Але це стосується не лише паїв біржових фондів, а й усіх цінних паперів.

Якщо зважити всі плюси та мінуси, біржові фонди — добрий спосіб урізноманітнити свої інвестиції. Але не варто вкладати у них усі вільні гроші, оскільки на фондовому ринку завжди є ризик отримати не прибуток, а збитки.

Источник