Якщо на співбесіді ви бачите у своєму майбутньому начальнику хоча б пару цих ознак, краще попрощатися і продовжити пошуки

Як розпізнати поганого начальника ще на співбесіді.

Чомусь заведено говорити тільки про те, як поводитись на співбесіді, щоб справити гарне враження. Про те ж, які думки викликає у вас сама компанія, її ейчари та керівництво, згадують лише побіжно, ніби вас це взагалі не повинно хвилювати, адже нібито ви потребуєте їх більше, ніж вони в вас, інформує Ukr.Media.

Зовсім не звертаючи увагу на обстановку в компанії, багато працівників згодом швидко звільняються з багатьох причин. Опитування, що проводилися на заході, показали, що близько половини всіх працівників звільнялися через поганого начальника. Але як розпізнати таку людину на співбесіді? Є кілька ознак, що говорять — краще не приймати запрошення на роботу, навіть якщо пропонують непогані гроші.

Він постійно на негативі

Є дві крайності характеру начальників: заряджені на позитив — ті, що пройшли безліч тренінгів особистісного зростання, та ті, що перебувають у стані постійного негативу. Поведінку і тих, і інших варто розцінювати як суттєві проблеми при взаємодії надалі.

Проте, негативне ставлення все ж таки гірше. Ви можете не чекати будь-якого заохочення чи хоча б адекватної оцінки ваших дій.

Визначити негативного майбутнього начальника можна за тим, як він відгукується про інших претендентів, як ставиться при вас до підлеглих, як відгукується про конкурентів. Якщо ви чуєте щось на кшталт «У нас тут працюють одні ледарі, не завадить вливання свіжих мізків», варто ввічливо вклонятися і продовжити пошуки. Швидше за все, ви надалі поповните список цих «ледарів».

Він зациклений на своєму его і просуває власну думку

Є чимало людей, які так закохані, що не бачать досягнень інших. Їх спосіб мислення полягає у фразі: «Є два види думки: моя та інших людей».

Коли ви зустрічаєте таку людину у звичайному житті, можна зробити вибір між взаємодією з нею та повним ігноруванням, залежно від ситуації. Але на роботі так не вийде, особливо коли егоцентрична людина — ваш начальник.

Визначити егоцентриста дуже просто — він постійно повертатиметься у розмові до своїх обов'язків та здобутків, можливо, навіть скаржитися вам на нерозуміння його бачення з боку підлеглих. Також він може прямо заявити про те, що йому потрібна людина, яка не ставить зайвих питань і готова працювати буквально за ідею. Його ідею, зрозуміло.

Він не може чітко сформулювати твої обов'язки

Одна річ, коли ви на співбесіді з ейчаром, чиї знання у сфері можуть бути обмеженими. Роль ейчара — відсіяти неадекватних людей, а далі фахівців оцінює вже компетентніший співробітник компанії.

Коли майбутній начальник розкладає по полицях усі ваші обов'язки та привілеї — це добре. Він у темі, розуміє, як організувати роботу і що кожен має займатися своїми справами. Але якщо він не може до пуття пояснити, що ви маєте робити і які обов'язки не входять до вашої компетенції, а ще гірше, коли каже: «Поглянемо на те, як ви справляєтеся з цією роботою, і вже вирішимо» — це поганий знак. Цілком можливо, що на вас накинуть багато додаткової роботи, не пов'язаної з посадовими обов'язками, причому безкоштовно.

Він запізнюється

Зрідка запізнюватися — це нормально. Є форс-мажорні обставини на зразок пробок, які важко передбачити заздалегідь. При цьому начальник, навіть якщо ви претендуєте на нижчу посаду, має вибачитись за витрачений вами час на його очікування. Це покаже, що він не егоцентрист, якому всі повинні, або хоча б уміє справлятися зі своїм гонором.

Зовсім інша ситуація, коли майбутній начальник сильно спізнюється і навіть не замислюється про те, щоб вибачитися за витрачений час. Значить, йому байдуже, що ви просиділи у приймальній годині.

Він не цінує Трудового кодексу

Якби закон не обмежував апетити компаній, більшість працівників стала б кимось на зразок сучасних рабів або, як мінімум, опинилися б на рівні робочих заводів часів СРСР, коли доводилося працювати по 14 годин за копійки.

Сьогодні більшість компаній наслідують Трудовий кодекс і не лише не порушують права працівників, а й заохочують їх додатково. Але якщо майбутній начальник каже, що він не любить, коли люди встають і йдуть рівно о 18:00, а також коли не хочуть робити його доручень, які не входять до посадових обов'язків, це перший дзвінок, який сигналізує, що вам варто продовжити пошуки роботи.

Він насамперед оцінює ваші недоліки

Люди завжди хочуть показати себе краще, ніж вони є насправді, коли складають резюме. Тому вони приписують певні риси характеру чи досягнення, які складно перевірити принаймні на співбесіді. Але ніхто не стане писати, що він лінивий, не стресостійкий або не дуже радий підлеглої ролі.

Поганий начальник починає розмову з недоліків на кшталт «У вашому резюме не вказано наявність пройдених курсів» або «Помітив, що ви зробили ось так, а не як належить, чому?». Цілком адекватні питання, але якщо розмова починається не з ваших позитивних якостей та досягнень, швидше за все, така практика існуватиме і в робочих моментах.

Источник