Путін не замінюватиме Шойгу — ISW

Путін не замінюватиме Шойгу - ISW

Фото: ER.RU Глава Міноборони РФ Сергій Шойгу

Кремль намагається дати зрозуміти, що Шойгу поки що збереже свою позицію, і що Путін не піддасться на спробу шантажу Пригожина.

Російський диктатор Володимир Путін наразі не буде змінювати главу Міноборони Сергія Шойгу, щоб це не виглядало, ніби він виконує вимогу ватажка ПВК Вагнер Євгена Пригожина. Про це заявляють в Інституті вивчення війни ISW.

«Кремль, ймовірно, намагається дати зрозуміти, що Шойгу поки що збереже свою позицію, і що Путін не піддасться на спробу шантажу Пригожина», — йдеться у повідомленні.

Як вважають аналітики ISW, на користь цього свідчить повідомлення Міноборони Росії про те, що 26 червня Шойгу нібито відвідав невстановлений передовий командний пункт Західної групи російських військ в Україні. Це була його перша публічна поява після маршу Пригожина в Ростов-на-Дону і до Москви.

Раніше Міноборони РФ повідомляли, що Західна група військ діє на лінії Куп’янськ-Сватове в Харківській і Луганській областях. Зазначалося, що Шойгу зустрічався з командувачем цієї групи військ Євгеном Нікіфоровим і ставив перед ним завдання не допустити просування українських військ на фронті.

Разом з тим, як заявляють в ISW, Шойгу не відвідував штаб-квартиру ЗС РФ у Ростові-на-Дону після того, як місто було захоплене «вагнерівцями», і не зв’язувався іншим чином із силами ЗС РФ на півдні України після завершення збройного заколоту.

Попри чутки про зміни російського військового командування (на посаду Шойгу нібито претендує губернатор Тульської області Олексій Дюмін), аналітики вважають, що Путін так швидко не проведе ротації.

«Наразі незрозуміло, чи замінить Кремль Шойгу і Герасимова, але малоймовірно, що Кремль негайно піде на такі радикальні зміни в командуванні, оскільки це виглядало б як поступка вимогам Пригожина», — зазначають в ISW.

Нагадаємо, власник ПВК Вагнер Євген Пригожин звинуватив армію РФ у ракетному ударі по його табору та оголосив, що має намір «розбиратися» із керівництвом Міноборони РФ. З цією метою він зняв свої сили з фронту та направив їх на територію Росії. Спершу «вагнерівці» зайшли в Ростов-на-Дону, а потім у Воронеж. Бойовики мали намір дійти до Москви.

Потім Пригожин заявив, що ПВК Вагнер розвертає свої колони і повертається до польових таборів «згідно з планом».

Джерело