«Безпека життя людей є безумовним пріоритетом», — Віталій Кім

 

У вівторок, 27 червня, начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім, його перший заступник Георгій Решетілов, Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та заступник начальника ГУ ДСНС України у Миколаївській області Віталій Мокренко провели брифінг щодо ситуації по Миколаївській області, кадрових рішень після перевірки укриттів, подальшого алгоритму дій тощо.

 

«Найближчим часом буде посилена відповідальність за безпеку людей, в тому числі за укриття. Це буде прописано на законодавчому рівні, тому що зараз безпека життя людей є безумовним пріоритетом», — наголосив Віталій Кім.

 

Очільник області поінформував, що у Миколаївській області було проведено ряд перевірок щодо стану укриттів, які виявили недоліки. Також сьогодні була проведена вже третя нарада щодо послідовності дій та напрацьована дорожня карта для покращення ситуації.

 

«Сьогодні на нараді обговорювали результати повторної перевірки по Миколаєву стану укриттів та їх доступності. Проблема залишається й вона є доволі гострою, але повторна перевірка показала кращу ситуацію щодо доступу до укриттів, але багато укриттів залишається не в задовільному стані. Проте напрацювали алгоритм, спільно з містом Миколаєвом рухаємось», — зазначив Георгій Решетілов.

 

Також Георгій Решетілов повідомив, що на сьогодні розпочалась повторна перевірка в районах Миколаївської області.

 

«Загалом ситуація складна і ми бачимо цілу низку заходів, які потрібно зробити оперативно в цьому напрямку», — зауважив він.

 

Начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім додав, що з початку повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України наш регіон майже щодня зазнавав ворожих обстрілів й кількість укриттів, які були розгорнуті в місті та області в цілодобовому режимі відповідали потребам і були лише поодинокі скарги від мешканців.

 

«Саме цю перевірку ми ініціювали по всій суворості закону, для того, щоб максимально виявити проблеми й з цим працювати. Тобто ми не побоялися того, що ця ситуація буде для нас складна й вирішили її проаналізувати до кінця і все-таки вирішити. Це довгий шлях, але ми його пройдемо», — сказав Віталій Кім.

 

У свою чергу, Олександр Сєнкевич повідомив, що сьогодні будуть підготовлені документи щодо оголошення догани першому заступнику міського голови Віталію Лукову та звільнення начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколаївської міської ради Олександра Герасіменя за неналежний стан захисних укриттів в місті.

 

Зазначимо, що Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 23 червня «Щодо результатів оперативних обстежень об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту та вирішення проблемних питань щодо укриття населення». Відповідний указ президента від 26.06.2023 № 353/2023 оприлюднено на офіційному сайті Офісу Президента України: https://www.president.gov.ua/documents/3532023-47133