На трьох «гарячих» напрямках фронту — понад 10 бойових зіткнень за добу

На Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках протягом доби відбулось понад 10 бойових зіткнень.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці.

“Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському та Мар’їнському напрямках — протягом доби відбулось понад 10 бойових зіткнень”, — ідеться в повідомленні.

В Генштабі зазначили, що протягом доби російські загарбники завдали удару крилатою ракетою Х-22 по дачному кооперативу у Кременчуцькому районі Полтавської області. Крім того, ворог завдав 20 авіаційних ударів та здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Є загиблі та поранені серед цивільного населення та руйнування і пошкодження цивільної інфраструктури, багатоповерхівок та десятків приватних житлових будинків.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

За даними Генштабу, на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках російські війська зберігають військову присутність. Росіяни здійснили мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, зокрема, Заріччя, Тимоновичів Чернігівської області; Середино Буди, Порохонь, Фотовижу, Великої Писарівки Сумської області. Окрім того, росіяни обстріляли Уди, Козачу Лопань та Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів. Серед них — Масютівка, Кислівка, Котлярівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області; Торське, Серебрянка, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку росіяни здійснили безуспішні спроби відновити втрачене положення в напрямку південно-східніше Іванівського.

Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони понад 15 населених пунктів. Серед яких — Васюківка, Маркове, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів. Російські війська обстріляли Керамік, Новокалинове, Авдіївку, Яснобродівку, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог проводив наступальні дії в районі Мар’їнки, успіху не мав. Також російські завдали авіаційних ударів біля Мар’їнки та Красногорівки. Окрім того, здійснили артилерійські обстріли в районах понад 10 населених пунктів. Під вогонь потрапили Іллінка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку росіяни здійснили безуспішні наступальні дії в напрямку села Рівнопіль. Завдали авіаційних ударів в районі Сторожевого Донецької області. Також здійснили обстріли понад 15 населених пунктів. Серед них — Катеринівка, Єлизаветівка, Богоявленка, Благодатне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках російські війська зосереджують основні зусилля на недопущенні просування Сил оборони України. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Оріхова та Новоданилівки Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 населених пунктів. Постраждали Новодарівка, Ольгівське, Полтавка, Малинівка, Чарівне, Мала Токмачка, Преображенка, Оріхів, Павлівка Запорізької області; Золота Балка, Дудчани, Качкарівка, Веселе, Антонівка, Херсон, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Продовжуючи збройну агресію, російські війська щоденно зазнають втрат. До будівлі дитячого садочку, переобладнаного під польовий шпиталь загарбників, що знаходиться в Новомихайлівці Херсонської області, було доставлено близько 50 поранених росіян.

Російські військові продовжують переобладнувати цивільні заклади освіти на тимчасово захоплених територіях України під медичні установи. Так, загальноосвітню школу населеного пункту Розівка Запорізької області росіяни перетворили на ще один військовий шпиталь. Відзначається постійний підвіз поранених загарбників.

В Генштабі повідомили, що Авіація сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та чотири по зенітно-ракетних комплексах російських військ.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили один пункт управління, два зенітних ракетних комплекси “Бук" та чотири райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника.

Як повідомляв Укрінформ, українські сили оборони з 24 лютого 2022 року по 27 червня 2023 року ліквідували близько 226 тисяч 170 російських загарбників, і ще 590 осіб — за минулу добу.

Источник