Битва за Україну. День чотириста дев’яностий

Прем'єрка Естонії Кая Каллас заявила, що на саміті НАТО, який пройде у Вільнюсі вже в липні, Україну чекає "сюрприз" щодо її членства в Альянсі. Парламент Хорватії ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста дев’яностий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

— Візит президентів Польщі та Литви до України

— Президент Литви Гітанас Науседа прибув з неоголошеним візитом до Києва і візьме участь у заходах з нагоди 27-ї річниці прийняття Конституції України — пресслужба адміністрації Президента Литви. Гітанас Науседа прибув до Києва з головним меседжем: "Місце України — в НАТО" – Укрінформ.

— Президент Польщі Анджей Дуда прибув з неоголошеним візитом до Києва. В Україні він проведе переговори з Володимиром Зеленським, зокрема, з питань загрози здійснення росіянами теракту на Запорізькій АЕС і підготовки до саміту НАТО у Вільнюсі — канцелярія глави РП.

— Президент Зеленський зустрівся і обговорив з президентами Польщі Анджеєм Дудою та Литви Гітанасом Науседою. Головне зі спільної з президентами Польщі та Литви пресконференції:

  • Зеленський: контингент ПВК «Вагнер» у Білорусі буде незначним, оскільки більше як 20 тисяч «вагнерівців» уже знищено українськими силами оборони.
  • Науседа: Придбані Литвою в Норвегії дві пускові установки зенітного ракетного комплексу середньої дальності NASAMS незабаром прибудуть до України.
  • Зеленський: на саміті НАТО у Вільнюсі Україна має отримати модальності щодо майбутнього в Альянсі.
  • Дуда: Розташування тактичної ядерної зброї РФ в Білорусі, а також перекидання до цієї країни ПВК “Вагнер” змінюють архітектуру безпеки в регіоні.
  • Науседа: передислокація ПВК "Вагнер" до Білорусі вимагає від НАТО нових рішень у відповідь на збільшення загрози для країн-членів Альянсу.
  • Дуда: сподівається, що заборону на імпорт українського збіжжя до п’яти країн ЄС, яка діє до 15 вересня, “буде послаблено”.

***

  • Парламент Хорватії ухвалив декларацію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. На сьогодні 27 країн визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.
  • Прем'єрка Естонії Кая Каллас 28 червня заявила, що на саміті НАТО, який пройде у Вільнюсі вже в липні, Україну чекає "сюрприз" щодо її членства в Альянсі – ЗМІ.

  • Верховна Рада ухвалила звернення до учасників Саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться 11 липня — Ярослав Железняк, народний депутат. Головною метою звернення є заклик щодо взяття країнами-членами НАТО зобов’язання надати гарантії повноправного членства України в Альянсі та передбачити механізм запрошення її до НАТО.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Нашій Конституції сьогодні виповнюється 27 років. Записані у ній в 1996 році слова перестали бути історією – вони стали для українців по-справжньому життєвими і нагальними: слова про право на життя і свободу, честь і гідність, про ціну нашої землі… Наша Україна. Суверенна. Незалежна. Демократична. Правова. Була, є і буде. Слава Україні!»

Олексій Резніков, міністр оборони України: «Деокупація групи сіл впродовж останніх тижнів було "не головною подією" в запланованому Києвом наступі. Коли це станеться, ви всі це побачите… Всі побачать все. Основні військові резерви України, включаючи більшість бригад, які нещодавно пройшли навчання на заході і оснащені сучасними танками і бронемашинами НАТО, ще не були задіяні в операції».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському, Бердянському та Бахмутському напрямках – Генштаб.
  • На Таврійському напрямку упродовж доби Сили оборони знищили три роти російських загарбників та 21 одиницю ворожого озброєння і військової техніки — пресслужба об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.
  • Уночі 28 червня 2023 року протиповітряною обороною Повітряних Сил та інших складових Сил оборони України знищено 6 баражуючих боєприпасів «Shahed-136/131», якими російські окупанти атакували з південно-східного напрямку – Повітряні Сили ЗСУ.

***

  • Кількість загиблих унаслідок російського ракетного удару «Іскандерами» по Краматорську зросла до 11 людей (у т.ч. 3 дитини, дві — 2008 та 2011 р.н.), ще 60 осіб зазнали поранень (у т.ч. 1 дитина 2022 р.н.), врятовано трьох людей – ДСНС.  27 червня ввечері росіяни завдали два ракетні удари по Краматорську. Перше влучання було у заклад харчування в центрі міста, друге — у с. Біленьке. Детальніше про Злочинні теракти росіян в Україні дивись в інфографіці. СБУ затримала коригувальника учорашнього російського ракетного удару по Краматорську.
  • Російські війська обстріляли Вовчанську громаду на Харківщині, внаслідок чого загинули 3 людей – ОВА.
  • Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Херсонської та запорізької областей 10 людей загинуло, 72 отримали поранення – дані ОВА.
  • Російські загарбники вбили в України 493 дитини та понад 1033 завдали поранення різного ступеня тяжкості — Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • В Україні 28 червня відзначається День Конституції. Другий рік поспіль Україна святкує його в умовах воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення РФ. Верховна Рада України ухвалила і ввела в дію Конституцію 28 червня 1996 року о 9 годині 18 хвилин, після майже доби безперервної роботи.

— Президент Зеленський виступив на засіданні Верховної Ради в День Конституції. На засіданні також були присутні головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр оборони Олексій Резніков, інші представники Кабінету Міністрів, працівники Офісу Президента. Президент Зеленський вручив нагороди захисникам України і сім'ям полеглих бійців.

— Основне із виступу Президента:

  • Окреслив десять пунктів впровадження політики Героїв. Детальніше за посиланням.
  • Україна ніколи не погодиться на жоден із варіантів замороженого конфлікту.
  • Україна має достатній потенціал, щоб наростити валовий внутрішній продукт (ВВП) до 1 трильйона доларів.
  • Україна попри повномасштабне вторгнення РФ відновила виробництво гармат і снарядів, а також впровадила натовські стандарти в озброєнні.
  • Україна має бути серед світових економічних лідерів, і вкрай нагальним є створення в країні сучасного законодавства про працю.
  • Команда цифрової трансформації України розробила застосунок «Мрія», що надаватиме освітні та безпекові послуги для дітей і батьків.
  • Рада національної безпеки і оборони пропонує посилити відповідальність суддів та працівників судової сфери за злочини у сфері правосуддя та корупцію.
  • Україна потребує доктрини, яка відповідатиме на фундаментальні питання щодо майбутнього держави.
  • В Україні всі економічні субʼєкти мають бути рівними перед законом і не повинно бути олігархів.

— Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна на липневому саміті НАТО у Вільнюсі очікує отримати гарантії того, що вона буде запрошена приєднатися до Альянсу після завершення війни з Росією, оскільки успішно виконала всі три передумови — The Guardian.

— Верховна Рада України ухвалила:

  • закон про нову систему доплат та відпусток для військовослужбовців. Закон передбачає запровадження доплат строковикам у 6 тис. гривень щомісяця та курсантам у розмірі 2,35 тис. гривень. Збережені норми про запровадження відпусток для військових на термін до 30 днів щорічних та до 10 днів на випадок сімейних обставин. Курсанти матимуть до 10 днів відпустки взимку та до 20 днів — влітку.
  • Закон "Про внесення змін до статті 29 Закону України "Про дорожній рух" щодо надання дозволу військовослужбовцям у період дії правового режиму воєнного стану використовувати транспорт із правим розташуванням керма".
  • Україна зіграла внічию з Іспанією і з другого місця вийшла до 1/4 фіналу ЧЄ-2023 серед молоді – Укрінформ. У складі «синьо-жовтих» відзначилися Богдан В'юнник (43-тя хвилина) та Георгій Судаков (81, з пенальті).
  • Кабінет Міністрів призначив керівником Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість» Германа Сметаніна — ДК "Укроборонпром". Що відомо про нового очільника Укроборонпрому дивись в інфографіці.

— Президент Зеленський:

  • пропонує Верховній Раді офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.
  • зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня замість 7 січня.
  • Військкома Євгена Борисова, в якого знайшли нерухомість в Іспанії, звільнили з посади начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки — Наталя Гуменюк, начальниця координаційного прес-центру Сил охорони та оборони півдня.
  • 27 червня з 19:00 до 23:00 через недостатність загальної потужності українських електростанцій для покриття вечірнього споживання енергосистема України брала аварійну допомогу від енергосистеми Румунії та Польщі по 150 МВт щогодини загальним обсягом 1200 МВт-год. Дефіцит потужності в енергосистемі виник через аварійне відключення одного з атомних блоків – Укренерго.
  • В Україну прибула місія Програми ООН з довкілля (UNEP), експерти якої працюватимуть над оцінкою наслідків підриву греблі Каховської ГЕС — Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.
  • У Херсонській області після підриву росіянами Каховської ГЕС рівень води у Дніпрі увійшов у природнє русло, коливання рівня відповідають природним коливанням цієї пори року – ДСНС.

***

  • НЕК «Укренерго» вже змогла залучити від міжнародних партнерів фінансову підтримку у вигляді кредитів і грантів на суму близько 900 млн євро —  Володимир Кудрицький, голова правління компанії.
  • Згідно із результатами опитування, проведеного компанією УкрАгроКонсалт разом з Українською зерновою асоціацією, більшість українських фермерів очікують досить високу врожайність пшениці у 2023 році, зокрема 64% опитаних прогнозують, що вона перевищить 5 тонн з гектара — пресслужба УЗА.
  • Міністерство фінансів на аукціонах з розміщення облігацій внутрішньої державної позики у вівторок, 27 червня, залучив від продажу цінних паперів 7,76 мільярда гривень в еквіваленті — пресслужба Мінфіну.
  • Національний банк переглянув прогноз щодо кредитних втрат через війну з 30% до 20% — Звіт про фінансову стабільність. З початку великої війни банки визнали втрату майже 15% портфеля, що був працюючим на момент російського вторгнення.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Литва придбала дві установки зенітного ракетного комплексу середньої дальності NASAMS, які будуть передані Україні – Гітанас Науседа, президент Литви. Окрім двох установок NASAMS Литва передасть Україні 10 бронетранспортерів M113 та боєприпаси, а загальний обсяг литовської військової допомоги Україні перевищує 0,5 млрд євро.
  • Уряд Швейцарії не дозволив реекспорт майже сотні танків Leopard 1, які після модернізації у Німеччині мали передати Україні — "Європейська правда". Федеральна рада Швейцарії 28 червня відхилила запит компанії Ruag SA щодо 96 танків Leopard 1 A5 на підставі законодавства про нейтралітет.
  • Литва додала понад пів сотні позицій до Національного переліку контрольованих товарів подвійного використання, які експортуються транзитом через територію Литви, і можуть використовуватися Росією при веденні бойових дій в Україні — сайт Мінекономіки Литви.
  • Президент США Джо Байден висловив переконання, що президент РФ Путін вже став «ізгоєм» для всього світу, однак поки важко сказати, чи ослабили його ще більше нещодавні події, пов’язані з заколотом ПВК "Вагнер" — Reuters.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Москві і Мінську надіслано чіткий сигнал про те, що "НАТО готове захистити кожного союзника, кожен дюйм території НАТО" – Reuters.
  • Міністерство закордонних справ Китаю не заперечує слів посла КНР у Євросоюзі Фу Цуна про те, що Пекін може підтримати цілі України з відновлення своєї територіальної цілісності у кордонах 1991 року, включно з окупованим Росією Кримом — Мао Нін, речниця МЗС КНР.
  • Американський сенатор-республіканець від штату Айдахо Джим Ріш вважає, що існує досить висока ймовірність того, що Україна отримає далекобійні ракети ATACMS — Голос Америки.
  • Мінфін США оголосив про введення санкцій проти чотирьох іноземних компаній та однієї особи, чию діяльність пов’язують з насильницькими діями ПВК «Вагнер» та її керівником Євгеном Пригожиним — Офіс контролю за іноземними активами (OFAC).
  • Фінляндія посилить обмеження на в'їзд росіян, які мають у країні нерухомість, та абітурієнтів – Yle.
  • Європейський Союз ратифікував Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульську конвенцію) — Марія Пейчинович-Бурич, генеральний секретар Ради Європи. Верховна Рада Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію 20 червня 2022 року.
  • Уряд Молдови на засіданні у середу схвалив проєкт закону про розрив Конвенції про Міжпарламентську асамблею держав-учасниць СНД (МПА СНД) — російський Інтерфакс.

ВОРОГ

  • Російське Міністерство закордонних справ викликало тимчасового повіреного у справах Ізраїлю в Москві Ронена Крауса. Причиною зовнішньополітичне відомство Росії назвало висловлювання ізраїльського посла у Києві Михайла Бродського — "Радіо Свобода". В інтервʼю ізраїльському порталу Iton TV Бродський заявив, що, попри різницю у поглядах євреїв та українців на Степана Бандеру, Романа Шухевича та Андрія Мельника, Україна зараз перебуває «у пошуку своєї ідентичності, у пошуку своїх героїв».
  • Лукашенко сподівається посилити власну армію найманцями ПВК "Вагнер", які прибувають у Білорусь після спроби влаштувати заколот в РФ – ISW.
  • Російський генерал Сергій Суровікін заздалегідь знав про підготовку Євгеном Пригожиним заколоту — The New York Times.  Деякі американські посадовці не виключають, що Путін вирішить покласти всю провину за заколот виключно на Пригожина. Та якщо будуть надані вагомі докази причетності Суровікіна до заколоту, у Путіна не залишиться іншого вибору, окрім як усунути генерала.

Підготувала Марина Дмитрів

Источник