Моніторингова місія ООН дійшла висновку, що Хмельницька міська та обласна влада перевищили свої повноваження – заява УПЦ МП

Такий висновок міститься у Огляді ситуації з правами людини в Україні в період з 1 лютого до 30 квітня 2023 року, який нещодавно оприлюднений Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини за результатами роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (далі – ММПЛУ), повідомляють у Хмельницькій єпархії УПЦ МП.

Зокрема, в документі зазначається: «Протягом квітня 2023 року міські та обласні ради Хмельницької, Рівненської та Волинської областей заборонили «діяльність УПЦ» на своїх відповідних територіях навіть при тому, що така заборона виходить за рамки повноважень місцевих рад».

Крім того, у квітні 2023 року ММПЛУ «задокументувала сплеск «мови ненависті» та кілька випадків насильства проти членів УПЦ. Державні службовці, блогери та лідери думок використовували дискримінаційну та підбурювальну риторику та відкрито закликали до насильства проти священнослужителів та прихильників УПЦ. Протягом звітного періоду Уряд та правоохоронні органи не змогли ефективно протидіяти інцидентам, пов’язаним із «мовою ненависті».

Нагадаємо, що 2-3 травня 2023 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні працювала на Хмельниччині.

Джерело