Відчуття голоду після їжі: основні причини та важливі перестороги

Ось на яку проблему цей симптом вказує.

Побалувати себе смачною їжею в колі друзів або сім'ї іноді може наповнити ваше серце приємними спогадами та одночасно наповнити ваш шлунок — або ви так думаєте. Після того, як ви залишаєте обідній стіл, ви можете відчути голод незабаром після цього. Чому це відбувається? Це може збити з пантелику, особливо якщо вам здавалося, що під час останнього приймання їжі ви з'їли достатньо, інформує Ukr.Media.

Голод після їди може бути викликаний різними причинами. Ми розповімо вам про них, щоб ви якнайшвидше вирішили проблему.

Чому я голодний після приймання їжі?

Занадто швидкий прийом їжі або їжа під час прокручування телефонної розмови можуть створити враження, що ви з'їли достатньо, але це не так і згодом вам захочеться з'їсти ще. Це — перша причина. Друга — якщо ви багато займаєтеся спортом, ваш метаболізм може вимагати від вас більше їжі та частіше. Третя причина — гормони, які сигналізують про те, що ви ситі, можуть порушитися, якщо ви не висипаєтеся, що призведе до того, що ви відчуєте голод, коли вже достатньо поїли. Підвищений рівень цукру в крові або інсулінорезистентність також можуть викликати відчуття голоду після їжі. Дві основні причини, через які ви можете відчувати почуття голоду після їжі, полягають у тому, що сама їжа не насичує, або в тому, що у вас розвивається лептинорезистентність. Про це докладніше нижче.

Те, що ви їсте, може викликати відчуття голоду після їжі

Навіть якщо ви починаєте свій день зі сніданку, ви можете відчути голод по дорозі на роботу, якщо ви їсте продукти, які занадто швидко проходять через травну систему. Багато пластівців для сніданку і смачні пончики не містять білка і клітковини, необхідних для підтримки ситості. Крім того, ці продукти підвищують рівень цукру в крові, що призводить до того, що незабаром після його зниження ви тягнетеся за новою їжею. Експерти радять додавати більше білка в кожен прийом їжі, щоб зберегти ситість. Білок ефективніше стимулює гормони ситості, такі як глюкагоноподібний пептид-1 (GLP-1). Додавання в їжу клітковини також стимулює GLP-1, а її перетравлення займає більше часу, ніж простих вуглеводів.

Якщо ви помітили, що після їжі відчуваєте голод, зверніть увагу на те, скільки ви їсте. Якщо ви їсте велику кількість їжі, наприклад, попкорн, ви можете почуватися ситими, але не мати достатньо калорій для підтримки рівня енергії. Використання приладу для підрахунку калорій або відстеження харчування допоможе вам переконатися, що ви з'їдаєте достатню кількість їжі під час кожного прийому.

Можливо, ваш організм виділяє занадто багато лептину

Коли ви наїдаєтеся, ваші жирові клітини виділяють лептин, щоб повідомити вашому мозку, що ви наїлися. Однак занадто багато лептину може бути погано — коли в організмі циркулює занадто багато лептину, клітини можуть відключити рецептори лептину. Це називається лептинорезистентністю, і коли у вас такий стан, ваш мозок не отримує сигналу про те, що ви наїлися. Це може призвести до того, що після їжі вам захочеться ще. Що ще гірше, лептин також сприяє відкладенню жиру.

Високий рівень тригліцеридів в організмі також перешкоджає здатності лептину сигналізувати про те, що ви ситі. Найкраще уникати солодощів, хліба, рису і макаронів, оскільки ці продукти можуть підвищити рівень тригліцеридів. Вживання здорових жирів, таких як оливкова олія, авокадо і лосось, поліпшать сигнал лептину. Фізичні вправи — особливо силові та інтервальні тренування — також можуть знизити резистентність до лептину.

Источник