Час позбутися звички ставити під сумнів свою цінність: Істини які важливо пам’ятати, коли ви почуваєтеся нікчемними

Іноді від мотивації не залишається нічого, немає сил щось змінювати, а всі зусилля виявляються марними.

Бувають часи, коли від мотивації не залишається нічого, немає сил щось змінювати, а всі зусилля, які ви докладали до досягнення мети, виявляються марними. Ваша впевненість у собі вичерпується, і ви можете почуватися нікчемними, ні на що не здатними, інформує Ukr.Media.

Кожен із нас був на цьому місці неодноразово, тож видихніть. Більше того, це почуття нікчемності нічого не говорить про вас, ваш характер або ваші здібності. Це просто почуття не більше. Час позбутися звички ставити під сумнів свою цінність.

Ось кілька простих істин, які не заважало запам'ятати і навчитися застосовувати тоді, коли ви відчуваєте себе марними.

Ви саме там, де маєте бути

Одна з найбільших помилок, якій ви можете повірити, звучить так: якщо людині погано, значить, вона не на своєму місці.

Звичайно, легко списати негативні емоції на дратівливу обстановку або невідповідне оточення, але що, якщо ви знаходитеся саме там, де маєте. Якщо вам так незручно, страшно і складно, швидше за все, ви ростете, розвиваєте свої здібності та набуваєте досвіду.

Те, що ви відчуваєте, минеться

Почуття власної нікчемності зазвичай супроводжується емоційним штормом, який може дезорієнтувати вас, позбавити впевненості у собі та бажання щось робити. Але пам'ятайте, що емоції подібні до погоди: вони часто непередбачувані, розрізнені і випадкові. Тож не варто зациклюватися на одній емоції та її значенні — сприймайте свій стан як щось тимчасове.

Наука стверджує, що наші емоції тривають набагато менше, ніж ми вважаємо. Цей хімічний процес займає лише 90 секунд. Решта — це самонавіювання і осад.

Ви відчуєте себе краще, знову знайдете мотивацію і здобудете впевненість у собі. Просто прийміть те, що почуття нестатичні, і змиритесь на якийсь час зі своїм станом.

Навіть найуспішніші люди часом почуваються так

Люди, які заробляють мільйони, заслужені музиканти та великі вчені, наставники спортсменів та мотиваційні промовці теж відчувають себе нікчемними час від часу. Тому що будь-яке зростання супроводжується почуттям, що ви нічого не можете досягти.

Різниця лише в тому, що успішних людей почуття нікчемності не зупиняє. Вони борються насамперед із собою, а вже згодом — з обставинами.

Коли ви рухаєтеся вперед, ви почуваєтеся вразливими

Це нормальне почуття для тих, хто мріє досягти успіху в житті. Зростання — це вихід із зони комфорту. Ви пробуєте щось зовсім нове, невідоме, і розраховувати на те, що у вас все вийде з першого разу надто наївно. На вас чекає період спроб і помилок, за який цілком можливо розчаруватися в собі та своїх силах. Але якщо ви хочете продовжувати рухатися вперед, ви маєте перебороти почуття нікчемності та взяти себе в руки. Пам'ятайте: те, що ви зараз переживаєте, є природною частиною зростання.

Пам'ятайте про те, що ви щасливчик

Перебуваючи в уразливому стані, ви можете змістити свій погляд до тих подій, які працюють проти вас. Ви думаєте про людей, які обдурили вашу довіру, згадуєте, як вас звільнили після довгих років наполегливої роботи, аналізуєте коментарі в соціальних мережах і зациклюєтеся на тому, що ваші цілі не досягаються досить швидко.

Пам'ятайте: ви прокинулися сьогодні, а хтось ні. Ваше серце досі б'ється, у вас є дах над головою, їжа в холодильнику та вода у крані, доступ до інтернету та можливість отримувати знання безкоштовно. У когось немає всього перерахованого.

Це просте зміщення перспективи дозволить вам знизити планку подяки і зрозуміти, що все в ваших руках, адже ви маєте можливість змінити своє життя на краще.

Деколи корисно змінювати масштаб своїх досягнень

Часто може здаватися, що ви тупцюєте на одному місці, ні на крок не наближаючись до поставленої мети. Не дивно, що після таких роздумів ви розчаровуєтеся в собі.

Наступного разу, коли ви сумніватиметеся у своїх здібностях, спробуйте спочатку змінити масштаб своїх досягнень. Наприклад, розглядайте не останній тиждень чи місяць, а тимчасовий відрізок у пів року, рік чи кілька років. Прогрес складно побачити за короткий час — щоб відстежити свій зріст, потрібно розширити тимчасові горизонти. Це нагадає про те, що ви виросли і дасть необхідну перспективу.

Контраст створює перспективу

Ми живемо в суспільстві, яке робить акцент на позитиві 24/7. Ви маєте показати себе з кращого боку, знайти щось гарне за будь-яких обставин. І хоч це буває корисним умінням, це заважає жити справжнім життям.

Тяжкі моменти, тривожні емоції та конфлікти призводять до нової перспективи, до якої інакше ви не мали б доступу. З таким контрастом ви можете створити для себе найбільш повне та яскраве життя.

Потрібно вміти переживати думки та емоції таким чином, щоб вони спонукали вас розкривати найкраще в собі

Оскільки негативні емоції (наприклад, почуття марності та втраченості) завдають незручностей, їх легко уникнути. Ви можете засісти за переглядом серіалів, годинами зависати у соціальних мережах або навіть кинути все та піти на зустріч із друзями, щоб вирішити цю проблему. Ви маєте навчитися переживати свої думки, емоції та події таким чином, щоб це не призводило до негативних наслідків, а спонукало вас розкривати найкраще в собі.

Повернутись у спокійний стан простіше, коли ви знаєте правду про себе

У всіх нас у думці є папка, в якій зберігається вся правда — про перемоги, які ми здобули, про випробування, через які пройшли, про якості, які заважають нам вибрати легкий шлях і здатися.

Важливо в хвилини чи години, коли віра в себе здається абсолютно втраченою, нагадувати собі про те, хто ви насправді. Якщо ви впораєтеся з важкими випробуваннями в минулому, то зможете досягти бажаного і зараз.

Важкі часи — найкращий час, щоб використовувати всі способи відновлення

Якщо ви зацікавлені у максимальному розкритті свого потенціалу та веденні продуктивного та повноцінного життя, значить, у вашему розпорядженні є необхідний інструментарій — практики, процедури та дії, які можуть допомогти повернутися у нормальний стан та рухатися далі.

Пам'ятайте, що важкі часи — найкращий час для використання цих інструментів, медитація, час, проведений на природі, ведення записів або тривалі прогулянки. Головне — дати собі можливість стабілізуватися.

Визнайте, що більшість людей не роблять цієї роботи. Вони воліють присвячувати свій час, енергію та увагу відволіканням та розвагам.

Допомагаючи навколишнім, ви допомагаєте собі

Коли ви почуваєтеся нікчемним, найкраще, що ви можете зробити, це допомогти комусь іншому. Звучить шалено, але досить зосереджуватися на собі та спрямовувати всі сили на те, щоб виправити проблему.

Якщо ви відвернетеся трохи від себе і допоможете комусь іншому, ви відчуєте, що насправді можете змінювати життя навколишніх на краще. А якщо ви допомагаєте комусь іншому, хіба ви не в змозі допомогти самому собі? Тоді вас не можна назвати некорисним.

Источник