Ворог зосередив зусилля на чотирьох напрямках – за добу понад 25 бойових зіткнень

На Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках протягом доби відбулось понад 25 бойових зіткнень.

Як передає Укрінформ, про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє у Фейсбуці.

“Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках — протягом доби відбулось понад 25 бойових зіткнень”, — ідеться в повідомленні.

За даними Генштабу, протягом доби російські військові завдали чергового ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши зенітні керовані ракети із зенітно-ракетних комплексів С-300 та іранські ударні безпілотні літальні апарати Shahed. В результаті бойової роботи підрозділами Протиповітряної оборони знищено п’ять ударних БпЛА типу Shahed.

Частина ударних БпЛА влучила в промислові об’єкти та об’єкти інфраструктури в Дніпропетровській та Кіровоградській областях.

Також росіяни завдали 34 авіаційних удари, здійснили 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, внаслідок обстрілу російськими військовими міста Лиман вісім цивільних людей загинули і 13 поранено.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

За даними Генштабу, на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи Збройних сил Білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках агресор зберігає військову присутність. Протягом доби завдав авіаційного удару в районі Вовківки Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, зокрема, Карповичів Чернігівської області; Зноб-Новгородського, Білопілля Сумської області та Гатища, Вовчанська, Варварівки Харківської області.

На Куп’янському напрямку росіяни завдали авіаудару біля Новоєгорівки Луганської області. Ворог намагався наступати в районах Берестового, Новоселівського та Стельмахівки Луганської області. Українські воїни стійко тримають оборону, відбили усі атаки ворога. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Куп’янськ, Кислівка та Кам’янка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби російська армія вела штурмові дії та намагалася витіснити українські війська із займаних позицій в районі Веселого Донецької області, успіху не мала.

Також ворог завдав авіаційних ударів біля Невського Луганської області та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське і Веселе на Донеччині.

На Бахмутському напрямку агресор завдав авіаційних ударів в районах Дружківки та Білої Гори. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них — Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог здійснював безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового, Степового, Первомайського та Невельського. Окрім того, росіяни завдали авіаційного удару в районі Авдіївки. У той же час агресор здійснив артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема, Керамік, Авдіївки, Первомайського та Семенівки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку під ворожим вогнем артилерії українські захисники відбили усі атаки агресора в районі міста Мар’їнка. Також агресор завдав авіаційних ударів біля Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Георгіївка, Єлизаветівка, Красногорівка, Олександропіль, Мар'їнка та Катеринівка.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Благодатного Донецької області. Там він завдав авіаційного удару. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема, постраждали Новомихайлівка, Вугледар, Золота Нива та Шахтарське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках агресор зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування українських військ. Також ворог завдав авіаційного удару в районі Козацького Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, серед них — Новодарівка, Левадне, Малинівка, Гуляйполе Запорізької області; Гаврилівка, Антонівка, Золота Балка Херсонської області, місто Херсон та Іванівка і Очаків на Миколаївщині. 

“Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби”, — йдеться у повідомленні.

За даними Генштабу, Авіація сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу агресора. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 11 артилерійських засобів на вогневих позиціях, один склад боєприпасів, три засоби протиповітряної оборони та дві станції радіоелектронної боротьби російських військ.

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони України з 24 лютого 2022 року по 8 липня 2023 року ліквідували близько 233 тисяч 440 російських загарбників, тільки за минулу добу — 630.

Фото: Генштаб

Источник