Ірина Верещук закликає подаватися до резерву працівників для роботи на деокупованих територіях

 

Сьогодні в Будинку Уряду під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулася міжвідомча нарада щодо створення резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України. В тому числі працівників освітньої та медичної галузей.

 

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

 

У заході взяли участь голова Нацагентства з питань державної служби Наталія Алюшина, Постійна представниця Президента в АР Крим Таміла Ташева, представники від Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я й інших зацікавлених органів.

 

Учасники наради зазначили, що з 3 липня запрацювала інформаційно-комунікаційна система «Резерв для державної служби на деокупованих територіях». На платформі reserve.nads.gov.ua кожен охочий може заповнити анкету й стати частиною кадрового резерву.

 

Як повідомила Наталія Алюшина, за перший тиждень на платформі зареєструвалося майже 350 осіб, і ця цифра постійно зростає. Станом на сьогодні вже опрацьовано понад три сотні анкет, тобто ці люди вже зараховані до резерву.

 

Громадяни можуть самостійно обрати регіон. Майже 80% із них обирають Крим. Проте зазначають й інші області: Запорізьку, Донецьку і Луганську.

 

Окрім відновлення органів державної влади, важливим є також надання медичних послуг на звільнених територіях. Наразі МОЗ доопрацьовує електронний реєстр медпрацівників, які готові там працювати.

 

Виклики, які постануть після деокупації, стосуються і сфери освіти. Перш за все йдеться про повернення дітей до національної системи освіти, а також про визнання відповідних документів, отриманих на ДОТ.

 

Очевидно, що Україна ніколи не визнає дипломів окупантів, наголосила Ірина Верещук. Водночас посадовиця доручила МОН напрацювати чіткий алгоритм визнання професійної кваліфікації осіб, які були змушені навчатися і здобувати освіту в окупації.

 

«Важко переоцінити актуальність кадрового резерву для наших деокупованих територій. Громадяни, які в перші дні подалися до резерву відновлення, є свідченням віри у неминучу деокупацію всіх українських територій. Хочу подякувати Офісу Президента, Кабінету Міністрів та парламенту, які долучилися до цього процесу. Закликаю українців подаватися до резерву, обирати свій напрям і готуватися їхати на звільнені території, відновлювати державу й державність на них», – резюмувала Ірина Верещук.

 

Детальніше про експериментальний проект щодо створення резерву працівників для роботи на деокупованих територіях можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/3PGgYnr.

 

#Мінреінтеграції