Актуальні ціни на необроблену деревину та деякі особливості її реалізації

Переведення реалізації лісу кругляка на електронні майданчики відкрило доступ до цінної промислової сировини пересічним покупцям, які займаються первинною переробкою лісу, пропонуючи покупцям різноманітні пиломатеріали на кшталт дощок різної товщини, брусів, лат тощо. Саме завдяки аукціонам реалізація необробленого лісу набула ознак цивілізованості та цілковитої прозорості, де кожен покупець за допомогою двох кліків комп’ютерної мишки може дізнатися на сайті https://www.uub.com.ua/presscenter/novyny-birzhi/tsina-1-kuba-dereva-na-torgah-ukrainskoi-universalnoi-birzhi/ актуальну на сьогодні ціну лісу кругляка певних порід дерева.

Актуальні ціни на необроблену ділову деревину

Ціна на необроблений кругляк промислових порід дерева визначається попитом та пропозицією на електронних майданчиках та залежить від багатьох факторів, в першу чергу заявленого лісозаготівельною організацією сорту деревини, її якісних параметрів та фактичного місця знаходження. Суттєво впливає на ціну необробленої деревини також об’єм кожного лота, що пропонується до продажу. Відповідно до даних, наведених на сторінках одного з спеціалізованих порталів, на початку цього року:

  • за 2-5 тисяч гривень можна було купити один кубометр ділової сосни та ялини;
  • 5-8 тисяч гривень коштував один кубометр необробленого кругляка бука;
  • за один кубометр ділового дуба потрібно викласти від 8 до 12 тисяч гривень.

Вказані ціни, зважаючи на тенденції та кон’юнктуру на українському ринку необробленої деревини, залишаються актуальними і на сьогоднішній день, проте можуть збільшуватися чи зменшуватися на 10-15 відсотків з врахуванням реальних обсягів, виставлених на продажу на певну (конкретну) дату.

Що потрібно для участі в електронних торгах

Для участі в електронних торгах, що проводяться на площадці Української універсальної біржі, покупці повинні підготовити відповідний пакет документів щодо продажу необробленої деревини, пройти акредитацію на біржі та підписати з нею відповідну угоду строком на один рік (можлива пролонгація договору). Вказана процедура стосується не тільки продавців необробленої деревини, але й її потенційних покупців.

Правила електронної торгівлі необробленою діловою деревиною стосуються всіх без виключення державних та комунальних лісогосподарських підприємств (держлісгоспів), які отримали можливість вигідно продати ліс кругляк та деревину для будівельної галузі.