Росіяни почали «перевіряти» музеї українських шкіл в окупованих містах — Події

Росіяни почали "перевіряти" музеї українських шкіл в окупованих містах - Події

Фото: t.me/DIUkraine

Російські окупаційні адміністрації розпочали так звану перевірку шкільних музеїв на окупованих територіях України. Проте насправді звідти вилучають експонати з історії України. Про це повідомляє Центр національного спротиву.

— Офіційно це видається як «громадський моніторинг шкільних музеїв», який нібито виконують активісти путінської партії «Єдина Росія» разом із «небайдужими школярами». Проте насправді перевірку здійснюють колаборанти з окупаційних адміністрацій під наглядом співробітника ФСБ. Головним завданням є вилучати українську символіку, літературу, якщо така досі залишилася, та створювати новий музей. Наприклад, на честь уродженця краю, який воював у другій світовій, чи служив у НКВС, чи був ідейним комуністичним діячем, — розповіли активісти Центру.

За словами ЦНС, таким чином російські окупанти уніфіковують усі шкільні музеї окупованого півдня нашої країни, щоб ті нічим не відрізнялися від умовного музею школи у Барнаулі. Це є елементом як пропаганди серед дітей, так і ще одним методом знищення української ідентичності в регіоні.

Раніше стало відомо, що на захоплених росіянами територіях цивільні не мають доступу до ліків першої необхідності. Українцям, які відмовилися від російського паспорта, загарбники відмовляють у медичній допомозі.

Джерело